Съвети при покупката на дизелов автомобил

На автомобилният пазар през последните години се наблюдава една тенденция на все по-голямо търсене на автомобили с дизелов двигател. Покупката на дизел се превърна едва ли не в мода, а дизеловите автомобили  втора ръка държат осезаемо по-високи цени в сравнение с бензиновите си еквиваленти. Явлението не е никак случайно. През последното десетилетие дизеловият двигател премина през истинска революция от позицията си на „работен кон“, до висините на безалтернативен по отношение на потенциалните си възможности задвижващ агрегат. С перфектен баланс между динамика и разход на гориво дизелът постепенно изтласква бензиновите си събратя от автомобилния пазар.

Модерният дизелов двигател с директно впръскване  е силно прецизирана система, доста по-сложна и многокомпонентна от бензиновия агрегат. Поради тази причина, той не се слави като особено безпроблемен и надежден, особено след изминат пробег от 300-400хиляди километра, на колкото реално пристига един 8 - 10 годишен дизелов автомобил в България. Факт е, че поради своята икономичност в сравнение с бензина, на запад дизеловите автомобили се търсят основно от хора ,които изминават много километри годишно. Независимо какво пише на таблото, съществува голям риск да се натъкнете на екземпляр, който “не си знае километрите” и на практика е с изхабен ресурс. От тук започват и проблемите, чийто отстраняване в повечето случаи излиза доста скъпо на собственика.

Дизеловият двигател е доста по-чувствителен от към поддръжка сравнен с  бензиновия, затова в уравнението „дизел втора ръка“, най-голямото неизвестно се явява предишният собственик. Ненавременната (или никаква) смяна на масла и филтри, в съпровод с душманско каране е често срещано явление, особено в Италия, от където идват по-голямата част употребявани автомобили. Препоръчително е да търсите автомобил с доказана сервизна история  (макар, че фалшификацията на сервизна книжка не е проблем за търговците). Като цяло бъдете една идея по-подозрителни към автомобилите нов внос, независимо от къде са внесени.

Ако сте се насочили към определена марка и модел, разгледайте интернет форумите свързани с тях. В българското интернет пространство има форуми за почти всички марки автомобили. От тях можете да се информирате от първо лице за поддръжката, проблемите и предимствата на даден модел.

Всеки съвременен дизелов двигател се управлява чрез електронен блок (EDC), следящ и контролиращ неговите функции. При проблем в някой от параметрите, в системата се отчитат грешки и се влошава работата на двигателя. Задължително закарайте избраният автомобил на компютърна диагностика, където да се провери за възникнали грешки и да се  проследи работата на дебитомера, турбото и помпата (ГНП).  

Проверете компресията на двигателя. При съвременен Common Rail дизелов двигател в добро състояние, тя трябва да е между 18 и 19 бара. При по-старите дизели компресията трябва да е над 22 бара ( от там идва и характерното "чукане" и тракане на старите дизели)

Поради все по-строгите екологични норми, в съвременните дизелови двигатели са внедрени множество системи, които често създават проблеми, особено при двигатели с по-голям пробег. Една от тях е ЕГР клапанът, който се използва и  при бензиновите двигатели. При дизелите, неговата роля за намаляване на вредните емисии е от съществено значение. Причината е, че дизеловият двигател работи при много бедна смес (богата на кислород), което увеличава значително работната му температура. Това води до появата на азотни окиси, които са главната причина за разрушаването на озоновият слой. ЕГР намалява тази температура като вкарва отработени газове обратно  за доизгаряне и така спира временно притока на кислород.  Когато той е повреден се случва понякога да затваря, понякога почти да затваря а друг път постоянно да стои отворен. Във всички случаи ще има проблем с мощността на колата, различна димност и различна еластичност. Възможно е и  влизане в авариен режим.  С ЕГР е свързан и друг проблем - поради високото налягане при което работи двигателя, с течение на времето (изминатите километри) се появява пропуск на компресия към картера (картерно налягане). Това води до влизане на масло през отдушника за картерна вентилация във  всмукателните колектори, където то се смесва с горещите газове от ЕГР, образувайки черни, лепкави сажди. Тази субстанция се полепва по стените на всмукателният колектор като намалява неговия диаметър и води до недостиг на въздух ( спад в мощността). Част от нея може да попадне и в турбото, полепвайки по неговите лопатки. Това е най-честата причина за „заминало“ турбо. За да се уверите, че автомобилът няма картерно налягане, при работещ, студен двигател извадете щеката за проверка на маслото. От тръбичката не трябва да духа, да излизат пари или маслени пръски.  Освен това следете и за омаслявания по всмукателният колектор, маркучът на картерните газове и турбото. Избягвайте автомобили с безупречно измит двигател.

Широко разпространено е схващането, че дизелов автомобил се купува през зимата, когато температурите са под нулата. Първо се уверете, че той не е предварително загрят от търговеца и с едно подгряване на свещите завъртете стартера. Добрият дизел трябва да стартира като бензинов двигател, без продължително въртене и тресене. Безпроблемният студен старт е важен признак за състоянието на един дизелов автомобил, но не по-малко важен е стартът при вече загрял двигател. Труден топъл старт, с продължително въртене е признак за евентуален сериозен проблем. Понякога той се дължи на слаб акумулатор или заминал стартер, но може да е свързан и с проблем в центровката на ГНП, разтегната верига ( при двигателите с ангренажна верига), слаба компресия, износени дюзи или засмукване на въздух в горивната система. Все предпоставки за един скъпоструващ ремонт.

Една от частите, които често създават проблеми особено при двигатели с голям пробег е турбото. Турбото е чувствителен елемент, развиващ над 60 000 оборота в минута и подложен на изключително натоварване. Неговото прегряване, претоварване или ненавременната смяна на масла и филтри  са фактори, които рязко намаляват ресурса му. Понякога може да се размине и само с рециклиране на турбината, но при сериозен проблем се налага закупуването на нова. Проверете за омасляване по турбината,  турбопътищата и интеркулера. Прегледайте турбопътищата за цепнатини, откъдето евентуално може да смуче въздух. Заслушайте се в звука на турбото. Не трябва да се чува свистене (виене, свирене). Натиснете газта почти до прекъсвач и пуснете педала. Ако се чуе свистене, докато оборотите падат значи турбото е за ремонт.

Погледнете изгорелите газове излизащи от ауспуха. Те трябва да са почти безцветни. Ако от ауспуха излиза сив пушек, автомобилът гори масло и двигателя е износен. Белият пушек е признак за вода в цилиндрите  (гарнитура, спукан блок, глава).  При подаване на газ е нормално дизеловият автомобил да препуши черен дим за кратко. Ако димът не изчезне, а продължи да пуши през ауспуха, най-вероятно има проблем с някоя дюза или с центровката.

Извадете щеката и погледнете цвета на маслото. Характерно за дизеловите автомобили е, че маслото винаги е с черен цвят, дори 20км. след неговата смяна. Всеки друг цвят, може да означава наличието на добавка в двигателя.

На празен ход проследете звука и вибрациите на двигателя. Добрият, съвременен дизелов двигател, трябва да работи равномерно и спокойно, почти като бензинов -  без излишни шумове и вибрации, тресене, тракане и прескачане.  Ако такива се наблюдават, проблемите могат да бъдат от заминали тампони на двигателя до по сериозни като центровка, дюзи и др.

Поискайте да покарате автомобила преди покупка, защото така може да установите евентуални проблеми по двигателя или автомобила като цяло. Собственика няма причина да ви откаже (освен ако не скрива нещо).  Пробвайте колата на ускорение – дизелът трябва да изтегля равномерно и с осезаема тяга още от ниски обороти. Оставете автомобилът на наклон и опитайте да потеглите без да подавате газ – добрият дизелов двигател трябва да потегли безпроблемно от наклон на първа предавка, без подаване на газ. Ако при този опит колата изгасне значи двигателят не струва.

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

 

Екипът на Autoreview.bg ви препоръчва преди покупка да погледнете и темите:

Как да разберем дали автомобилът, който сме избрали е удрян

Как да не ни метнат с реалната възраст на автомобила, който купуваме

popup content