Парктроникът - видове, действие и монтаж

Една от електронните системите намиращи място във всеки съвременен автомобил е асистентът за паркиране - Acoustic Parking System, познат повече като "парктроник". Парктроникът е изключително полезна система, подпомагаща паркирането и движението на заден ход, давайки ви информация за заобикалящата среда, която не е видима за вас. Системата има многобройни предимства, особено в градска среда, където мястото за паркиране е ограничено и често се извършва "на една боя" разстояние. Независимо дали сте опитен шофьор или начинаещ водач, парктроникът може да ви спести много главоболия с ожулени, брони и калници и произтичащите от тях срещи със застрахователи и "майстори".

Парктроникът обикновено е част от фабричното или опционално оборудване на повечето съвременни автомобили, но на пазара съществуват и множество "афтърмаркет" парктроник системи в широк ценови диапазон и с многобройни функции и "екстри".

Видове парктроник системи

Парктроник системите работят на относително лесен принцип. Те разчитат на датчици (4, 6, 8 на брой), които се намират в задната или предната броня (или на двете) и чрез сигнали предават информацията за обстановката около вас. Информацията се "визуализира" на дисплей разположен на удобно за водача място. Някой системи разполагат с камера и дават образ на заобикалящата среда чрез дисплей, който най-често се прикрепва към огледалото за обратно виждане.

Парктроник системите се различават по своите датчици, които могат да бъдат инфрачервени, ултразвукови или електромагнитни. Като по-непрепоръчителни могат да бъдат определени парктрониците с инфрачервени сензори, защото те се влияят по-често от външните фактори като замърсяване и вода. При такива условия, тяхното отчитане е затруднено.

Парктрониците снабдени с ултразвукови сензори са най-разпространени. При тях датчикът, функциониращ едновременно като излъчвател и приемник излъчва "лъч" на разстояние до 1.5 метра. При поява на обект в зоната, лъчът се отразява в него и се връща обратно към датчика, който могновено праща информация към управляващия блок на системата, който пресмята точното разстояние до обекта. В зависимост от разстоянието някой парктроник системи подават само звуков сигнал, чийто интензитет се увеличава с преближаване към засечения обект. По-съвременните системи са в състояние да пресметнат точното разстояние до обекта, което се изписва на дисплей.

Електромагнитните парктроник системи са добро решение, ако не искате да дупчите своите брони (монтира се зад бронята). При този тип парктроници правилният монтаж е много важен, за да не се получават смущения. Те могат да отчитат разстояния до 5см. При по-евтините модели не е изключено да се появят смущения при много горещо време или дъжд.

Електромагнитен парктроник

Различните модели парктроник системи работят с различен брой датчици - 2, 4, 6, 8. Минималното разстояние, при което парктроникът започва да "свири" постоянно също може да варира от 25 до 10см. в зависимост от модела на системата и не подлежи на настройка. Някой парктроници подържат функция за автоматично включване при бързо приближаване към неподвижен обект. "Екстрата" е полезна в натоварения градски трафик, особено ако сте по разсеян водач и се изключва сама, когато скоростта на движиние превиши 5км/ч.  

Какъв парктроник да изберем ?

Предлагането на различни парктроник системи е наистина богато, затова преди покупка е добре да сте наясно, какво точно търсите! Изберете система с минимум 4 датчика. Другото, което трябва да съобразите е типа - ултразвуков или електромагнитен и свързването - с жици или Bluetooth (безжичен). При избор на парктроник система е важно да проверите няколко основни параметъра, като минимално време за отчитане, обхват, минимално разстояние и неговото изобразяване (звуково, светлинно и т.н.). Най-ясна картина на "невидимата" зона около автомобила обикновено предлагат парктрониците с камера и дисплей. Преди покупка е препоръчително да се запознаете и с настройките на чувствителността на датчиците. Разбира се, не на последно място е добре да съобразите външния вид на системата, която се разполага вътре в купето и нейното разположение, за да ви е максимално удобна и да не ви дразни.

По отношение на надеждността, повечето парктроник системи се представят отлично, макар че почти без изключение са произведени в Китай. Все пак за да сте сигурни в правилното отчитане на датчиците е добре отвреме на време да ги проверявате.

Монтаж на парктроника

Правилният монтаж е от съществено значение за доброто и точно функциониране на парктроник системата. Разбира се, ако не сте уверен в своите умения е по-добре да оставите монтажа на специалист, но задачата няма да представлява трудност за вас, ако разполагате с макар и елементарни технически познания. Като първа стъпка е наложително да се запознаете с инструкциите за монтаж, с които вървят системите. От съществена важност е да монтирате парктроника, не по-ниско от минималната височина указана от производителя (или над максималната). Това ще ви спести досадното "свирене" дори при несъществени неравности или камъни на пътя. Другото важно правило при монтаж на системата е, да не я връзвате директно към акумулатора! Тъй като парктрониците са в постоянен Stand By режим, рискувате бързото изтощение на акумулаторната батерия. Добре е да сте запознат и със системата от кабели и проводници в електрическата инсталация на своя автомобил, което ще ви улесни при монтажа на устройството. Обикновено картината изглежда така: куплунгът се състои от четири кабела - червен (+12V от контактния ключ), черен (маса), бял (към светлините за задна скорост) и черно-бял (към стоповете на автомобила). Свързването на всеки един от кабелите със съответната част от автомобила е особено важно, затова преди да започнете монтажа е добре внимателно да проучите всеки един елемент на електрическата инсталация на автомобила. Освен главното устройство е необходимо да инсталирате и дисплея, на който ще се изобразяват данните от сензора. Той има две жици - сива и черна, като черната е маса, а сивата се свързва с контактния ключ. Разбира се поради многообразието от предлагани системи, цветовете на кабелите могат да се различават. При всички положения обаче, следвайки стриктно инструкциите за монтаж на съответната парктроник система, която сте избрали.

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

popup content