Как да разберем дали автомобилът, който сме избрали е удрян

Когато търсим да закупим автомобил, един от най-големите страхове е свързан с опасността да попаднем на кола, която е удряна и после набързо „оправена“ с цел печалба. Разбира се всеки автомобил през своя живот претърпява инциденти, незначителни или по-сериозни. Когато забележките са само козметични това не е проблем, стига ремонта да е направен както трябва. Проблемът е, че често с цел продажба в България се вкарват направо "помляни“ и "усукани" коли. Взети от чужбина на безценица и оправени през пръсти от родните майстори, тези автомобили обикновено се продават на цени, по-ниски от нормалното и примамват купувачите. Освен че може да се превърне във финансово бреме за джоба ви, съществува съвсем реален риск, такъв неизправен автомобил дори да застраши вашия живот.

Най-често схемата се прилага при почти нови автомобили или максимум на 3-4 години, които са търсени и държат висока цена на пазара. В Западна Европа при сериозна щета никой не би се занимавал да поправя колата, затова търговците изкупуват подобни автомобили на много изгодни цени. Тук те попадат в ръцете на доверени майстори, които да „закърпят положението“ и да предадат търговски вид на „тоталката“. Явлението е особено разпространено при скъпите и луксозни марки автомобили, където печалбата е още по- голяма.

За да се застраховате от подобна измама, бъдете много внимателни при външният оглед на избрания автомобил. Дори добре прикрити, следите от евентуална интервенция винаги могат да се открият, ако знаете къде да търсите.

Преди оглед и покупка, първо се информирайте добре за избраният модел автомобил.

Запознайте се от коя година започва да се произвежда, с какви фарове, стопове, брони, интериор и двигатели се предлага. Повечето производители правят фейслифт на своите модели след няколко години на производство. Промените могат да са незначителни, като променена решетка или елементи по бронята или по-сериозни, включващи нови двигатели, интериорни или екстериорни елементи. Проверете от коя година моделът се предлага с фейслифт и какво включва той. Съпоставяйки тази информация с годината на производство на избраният от вас  автомобил (може да проверите чрез VIN кода), вие ще разберете дали отговарят фаровете, броните и всички останали елементи. Например автомобилът е произведен през 2001г. а броните му  са фейслифтови, поставяни на модела от 2003г. В такъв случай трябва да се запитате, какво е наложило смяната на оригиналните брони – може би удар? Това се дължи на факта, че множеството търговци „стягат“ за пазар удряните автомобили с части втора употреба или каквито имат под ръка. Без да взимат предвид разликите при различни години на производство, те разчитат на неинформираността на наивните купувачи. Едно предварително проучване, може да ви спести много бъдещи проблеми!

Друг индикатор са стъклата. На тях има маркировка показваща годината на производство. На всички стъкла тя трябва да сочи годината, в която е произведен автомобила или предишната. Ако колата е произведена в началото на годината, е възможно да има стъкла и от тази, и от предната година. Ако някое стъкло е ново се осведомете за причината за неговата смяна.

Огледайте фаровете и стоповете. Дали са оригиналната марка, с която автомобилът излиза от завода или афтърмаркет. Трябва да са еднакви като марка и състояние. Ако са прекалено лъскави, то най вероятно са нови. Научете причината за тяхната замяна.

Блясъка на лакът и цветът на боята трябва да са еднакви по всички детайли. Огледайте в близост до уплътненията на стъклата и лайсните за пребоядисване. На тези места може да намерите малки люспи, ако има нов слой лак, тъй като при боядисване, често   уплътненията на стъклата не се свалят и се пръска до тях. Надигнете ги леко и вижте дали има нов слой боя под тях на граница със стария слой.

 Не трябва да има разлики в гладкостта на елементите. Клекнете пред колата така, че под най-малък ъгъл да виждате страницата на колата, например срещу мигача. Гледайте отражението на околната среда по наблюдавания елемент (врата, калник). Не трябва да има неравности и пречупвания в отражението. Заводските ламарини са идеално прави, затова всякакви интервенции по тях винаги си личат, независимо колко добре са китосани и боядисани.

Под капака огледайте сглобките на радиатора и фаровете, както и целия кош. Липсващи пластмаси или заварявани такива могат да бъдат следа за удар. Прегледайте  местата, където гредите се съединяват с купето. Наличието на неоригинални заварки означава, че са подменяни изцяло. Няма начин да се сбърка заварката от робот със заварката на човек. Често се случва майсторите направо да изрежат смачканата предница например и да заварят здрава от друг автомобил. Внимателно оглеждайте гредите за заварки, изправяния, нарушения в боята и всякакви интервенции. Огледайте внимателно всички места по купето, където се съединяват елементи(калници, врати и др.) за следи от развиване и завиване на болтовете. Фугите между врати, капаци, фарове, и др. трябва да са равномерни и симетрични навсякъде. Прегледайте състоянието и на подкалниците и корите под двигателя.

Вижте  предницата на колата, около решетката, капака и край фаровете за следи от камъчета. Ако няма никакви наранявания, а е на повече от 3 години, колата най вероятно е с пребоядисвана предница.

Задължително закарайте избраната кола на стенд за преден мост, където да се провери състоянието на окачването и сходимостта. Обикновено там си проличава, когато една кола е изпъвана след удар. Несъвпадащи си дупки на болтовете или липсата на болтове по елементите на окачването са признак за това.  

Като цяло бъдете по-подозрителни към автомобили с по-ниски цени от нормалните за модела. Справка за цените може да направите в многобройните сайтове за продажба на автомобили в Интернет.

Успех!

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

 

От Autoreview.bg ви съветваме преди покупка да разгледате и темата: Как да не ни метнат с реалната възраст на автомобила, който купуваме

popup content