Легендарният Карол Шелби почина на 89 годишна възраст

Светът се раздели с една от най-значимите личности в автомобилния свят. На 89 годишна възраст в Далас почина легендарният Карол Шелби - състезател, автомобилен ентусиаст, филантроп и създател на едни от най-великите спортни автомобили на всички времена. Автомобили превърнали се в символ на страстта и вълнували сетивата на милиони. Достатъчно е само да споменем невероятната AC Cobra, конструирана от Шелби през далечната 1962г. и моментално получила статут на автомобилна икона! А базираните на Ford Mustang и претворени от гениалния конструктор чудовища GT350 и GT500 и до днес са олицетворение на истинския американски спортен автомобил, съчетали безкомпромисна мощност и агресивно излъчване. Карол Шелби има невероятната дарба да вдъхва живот и душа на своите произведения, защото това са не просто автомобили – това е магия!

Легендарно е и сътрудничеството на Карол Шелби с компанията Ford. По този повод Едсъл Форд II – правнук на Хенри Форд и член на директорите на американската компания споделя: „Името на Ford е неизменно свързано с това на Карол Шелби. За моето семейство той винаги е бил новатор и легендарен автомобилен конструктор, но най-важното е, че той беше невероятен партньор и близък приятел на моята фамилия в продължение на 60 години. Карол винаги ще бъде вдъхновение за бъдещото сътрудничество и автомобилите произлезли от него – автомобили носещи неговото име. За нас е чест, че сме имали такъв приятел и няма никога да го забравим.“

  

Освен талантлив конструктор, Карол Шелби е и изключително успешен автомобилен състезател, и то от онази особена порода състезатели, за които граници на невъзможното просто не съществуват. Той печели три пъти автомобилния шампионат на САЩ, отнася титлата в „24 часа на Льо Ман“ пилотирайки за отбора на Aston Martin, чупи множество скоростни рекорди на езерото Боневил, а състезанията на четвърт миля са му хоби.

През 1952г. Карол Шелби участва в първото си състезание на четвърт миля с hot-rod на Ford. През същата година печели и своето първо състезание, пилотирайки MG-TC. До 1956г. той е вече име в автомобилния спорт, става „пилот на годината“, като година по-късно печели и шампионата на САЩ.

   

През 1957г. Карол Шелби става дилър на Ford в Далас (Тексас) и печели състезанието за издръжливост „24 часа на Льо Ман“. През 1962г. той конструира легендарната Cobra. AC 260 Roadster разполага с шаси от AC Cars (Великобритания) и V8 двигател на Ford. Автомобилът станал известен като Shelby Cobra печели своята първа победа едва година по-късно (1963г.), когато стартира и неговото по-масово производство.

   

През 1964г. компанията Ford възлага на Шелби задачата да конструира по-мощна, състезателна версия на модела Mustang. Така стартира дългогодишното партньорство между Карол Шелби и Ford. Първият автомобил появил се в резултат на това сътрудничество е Ford Shelby GT350, който се появява в състезателна и шосейна версия.

   

През 1965г. автомобилите на Шелби печелят FIA GT World Championship, а конструктора е поканен като партньор в състезателната програмата на Ford, в резултат, на което на спортната сцена се появява Ford GT40. Този автомобил печели „24 часа на Льо Ман“ цели четири пъти – 1966, 1967, 1968 и 1969г. През 1967г. се появява и следващия легендарен автомобил на Карол Шелби - Ford Shelby GT500, който се произвежда до 1969г.

До днес Карол Шелби присъстваше неизменно сред най-верните партньори на Ford, като неговото мнение е търсено за всеки нов спортен автомобил, който разработва компанията. През 1992г. той е въведен в Международната мотор-спортна зала на славата, след преживяна трансплантация на сърце. През 2002г. Шелби е поканен като консултант при разработките на новото поколение на суперспортния Ford GT40. Година по-късно е представен и съвместен концепт, възраждащ легендарния Shelby Cobra. През 2007г. Ford и Shelby стартират производството на приемника на модела GT500, който е непрекъснато усъвършенстван и до днес. Най-новото поколение (2012г.) на Shelby GT500, разполага с най-мощния V8 двигател в света, развиващ над 630кс.

За свой най-голям успех обаче, Карол Шелби счита създадената от него през 1992г. фондация „Carroll Shelby Foundation“. До днес тя осигурява храна и медицинска помощ на хората в нужда!

popup content