40 години BMW M GmbH

През май 1972г. немската компания BMW създава едно много специално свое подразделение, което не само става част от бъдещето на баварската марка, оформяйки нейните продукти, както на пътя, така и на пистата - то се превръща в истинска религия за феновете на BMW. Разбира се става въпрос за BMW Motorsport GmbH подразделението на компанията или по-известно просто като "M". Още от своето създаване "М" или както вече се нарича BMW M GmbH оставя своя мощен отпечатък върху моторните спортове и автомобилния свят като цяло, като диктува тенденциите и вдъхновява дори своите конкуренти, бидейки винаги на крачка пред тях!

Първият успех на BMW Motorsport GmbH идва само година след неговото създаване със състезателното BMW 3.0 CSL, което се впуска смело в Европейският шампионат за туристически автомобили и става един от най-успешните състезателни автомобили на своето време. BMW 3.0 CSL е изключително олекотен автомобил с изработени от алуминий капаци и врати и скоростна кутия с магнезиев корпус. Автомобилът тежи едва 1092кг., но истинското техническо постижение на "M" подразделението се крие под капака на 3.0 CSL и е под формата на редови 6-цилиндров двигател с обем от 3.3-литра, 12 клапана и мощност от 360кс. Състезателната машина е боядисана в разцветката, която характеризира BMW Motorsport и до днес - три райета в син, виолетов и червен цвят на искрящ бял фон. Интересно е да се отбележи, че BMW 3.0 CSL доминира почти десетилетие в Европейския туристически шампионат (печели 6 титли), като в края на своята кариера, неговите по-усъвършенствани версии с по 4 клапана на цилиндър (за първи път) и би-турбо мотори развиват мощност от 800кс.

Първото влязло в продажба BMW с "М" емблема е легендарното M1. BMW M1 е представено през 1978г. на автомобилното изложение в Париж, като година по-късно на сцената се появява BMW M535i, изградено на базата на 5-Series. Пътят вече е утвърден - "M" подразделението се заема с разработката на усъвършенствани спортни версии на серийните модели на компанията майка BMW. От тогава до днес, BMW M създават плеяда от автомобили, превръщащи се в икони още при своята премиера и вълнуващи фантазиите на поколения автомобилни маниаци от цял свят. Останалото са снимки... снимки разказващи историята по-добре и от хиляди думи!

 

BMW M1

  

BMW M3

  

  

  

BMW M535i, M5

  

  

  

BMW M635 CSi, M6

  

BMW 850 CSi

  

BMW Z3 M Coupe/Roadster

  

BMW "M" и моторните спортове

  

  

  

  

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

popup content