Ferrari отбелязва 60 годишнината на серията 250 с два уникални автомобила от миналото

Италианската компания Ferrari отбелязва 60 годишнината от премиерата на първия модел от легендарната серия 250, от която са произлезли едни от най-красивите и вдъхновяващи автомобили на всички времена. Серия 250 е основоположник на модели като GTO, Testa Rossa, Lusso и California Spyder - днес те са мечта за колекционерите от цял свят, а цените им често достигат десетки милиони евро. Серия 250 се произвежда от 1953 до 1964г. но за неин основоположник се смята моделът Ferrari 225s, представен през 1952г.

Ferrari 225s Sport Spyder

 

По случай годишнината в музея на италианската марка в Маранело бяха представени два от най-уникалните екземпляра от именитата серия, които освен, че са невероятно красиви, са си извоювали и солидна доза спортна слава. Това са Ferrari 250GT SWB Berlinetta на Стърлинг Мос и екстравагантното Ferrari 250 GT SWB Breadvan.

Първият автомобил - 250 GT SWB Berlinetta е реставриран наскоро от отдела за класически автомобили на Ferrari.

С този автомобил легендарният състезател Стърлинг Мос печели четири състезания през 1961г., а на автомобила са възлагани големи надежди. За съжаление пилотът катастрофира тежко, което слага край на неговата състезателна кариера и обрича на забвение уникалното Ferrari.

  

 

Вторият екземпляр от музея в Маранело също има интересна история.

Странното на вид Ferrari 250 GT SWB Breadvan е създадено през 1962г. по поръчка на граф Волпи ди Мисурата. Забележителната машина е разработена от конструкторите Пиер Дрого и легендарният Джото Бизарини.  Автомобилът е построен за едва 14 дни и се оказва по-бърз и усъвършенстван в аеродинамично отношение дори от Ferrari 250 GTO, който бил еталон на компанията по това време. За съжаление това попречва на Breadvan да влезе в серийно производство, тъй като според Енцо Ферари, той щял да конкурира GTO. Ferrari 250 GT SWB Breadvan участва в редица състезания, сред които и "Льо Ман". Интересно е, че този уникален автомобил вдъхновява конструкторите на Ferrari при направата на ексклузивният Shooting Brake Ferrari FF.

  

Вижте невероятният старт на Ferrari 250GT SWB Breadvan на Le Mans Classic през 2008г.

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

popup content