Зеленият цвят ще става все по-актуален при автомобилите

Експерти от компанията BASF Automotive Coatings представиха списък с автомобилните цветове, които ще бъдат най-популярни през следващите 5 години. В проучването са се включили и специалисти от автомобилната промишленост от САЩ, Южна Америка, Европа и Азия.

Според експертите през следващите няколко години най-популярните цветове за автомобил ще бъдат нюансите на зеленото, синьото и... кафявото, които са от групата на така наречените "натурални" цветове. В бъдеще ще виждаме и все повече автомобили в ягодово и медно-жълто (!?). В момента близо 65% от автомобилите по света са боядисани в черно, бяло и сребристо, като специалистите прогнозират, че в близко бъдеще тези цветове ще бъдат постепенно измествани, като особена популярност ще набере зеленото.

През последните години голяма популярност, особено при луксозните автомобили доби белият цвят.

По данни на един от най-големите производители и доставчици на бои - PPG Industries, през изминалата година най-популярният и налаган автомобилен цвят е бил белият, като вездесъщото сребристо, което в продължение на 11 години бе лидер в тази класация е останало на второ място. Според същото проучване през 2011г. в Европа най-предпочитаните цветове са били черното, бялото и сребристото, като в синьо са били боядисани 9% от колите. Нищожен е дялът и на другите цветове - в червено са боядисани едва 5% от колите на Стария континент а в различни нюанси на кафяво и в зелено по 2%.

popup content