Топ 10 на най-красивите автомобили на всички времена

Какво трябва да притежава един автомобил, за да бъде наречен красив? Елегантни линии, приятни пропорции, ясно изразена идентичност,  чувство за характер и силно присъствие, изящни детайли или комбинация от всички тези характеристики наведнъж ? Автомобилната индустрия е една от най-големите индустрии в света и подобна класация никога не би могла да бъде съвсем обективна, защото оценката на красотата в крайна сметка остава в очите на наблюдаващия.  На следващите редове ще разгледаме 10 от най-красивите автомобили, които гордо биха заели място във всяка подобна класация.

 

Ferrari 599 GTB Fiorano

599 GBT е кръстен на известната тестова писта на Ferrari – Fiorano. Характерните форми на забележителното возило са изваяни от легендарното студио Pininfarina. Fiorano се отличава от повечето автомобили на Ferrari със своя предно разположен двигател, както моделите GTO 250, 275 GTB / 4 и 365 GTB Daytona. Подобно на тези свои предшественици, 599 GBT се задвижва от V-образен 12-цилиндров двигател с работен обем от 5999 куб.см. произвеждащ 611 конски сили. Fiorano има и по-мощна версия 599 GTO, при която са на лице цели 661 кс., превръщащи автомобилът в най-бързото шосейно Ferrari.

 

Aston Martin DBS

Грандиозният Aston Martin DBS е еволюция на забележителния DB7.  Автомобилът се отличава с внушителна дължина, полегнала много ниско над асфалта, както и с особено широка стъпка.  Сладострастният външен вид, грабващ вниманието от пръв поглед, е базиран върху шаси съчетаващо алуминий и повърхности от въглеродни влакна. DBS се захранва от 510 конски сили, заложени в 12-цилиндров V-образен 6-литров двигател развиващ максимална скорост от 305 км/ч. Джеймс Бонд има безупречен вкус, наистина !

 

Alfa Romeo 8C Spider

Тази кола е създадена от италианският производител на автомобили Alfa Romeo и през 2003-та г. се появява на изложение във Франкфурт, като концептуален модел. От 2007 година се произвежда с търговска цел.  Съществуват едва 500 бройки, задвижвани от 4,7-литров V8 двигател на Maserati, с мощност 450 конски сили. Максималната скорост гони 290 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч, се постига за по-малко от 4 секунди.  За големият интерес към возилото говори фактът, че всички бройки са били продадени преди дори да започне тяхното производство.

 

Lamborghini Murcielago

Този двуместен спортен автомобил, бе представен за първи път през 2001 година, като това е най-новият модел на Lamborghini, след Diablo през 1990-та. Murcielago се произвежда от 2001 до 2010-та година, като това е и първото Lamborghini създадено под крилото на Audi.  Първото поколение на модела се произвежда между 2001 и 2006 година. Двигателят е V12, произвеждащ 580кс., а ускорението от 0 до 100 км/ч, е засечено за 3,8 сек.

 

Mercedes-Benz SLS AMG

Луксозен Grand Tourer  автомобил е разработен от Mercedes-AMG, за да замени знаменитият Mercedes-Benz SLR McLaren.  SLS също така е сочен и за духовният наследник на легендата от 60-те години Mercedes-Benz 300SL Gullwing. Представен е за първи път през 2009 година и пуснат в продажба през следващата 2010-та. Двигателят е V-образен с 8 цилиндъра, под ъгъл от 90 градуса. Мощността достига 563 кс., а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,8 сек.  През изминалите 3 години, на този автомобил се падна честта да бъде назначен като Safety Car на кралицата на моторните спортове Formula 1.

 

Jaguar XK

Jaguar е една модерна класика, чието възраждане започва през 1997 г. с появата на XK8. Спортният автомобил е задвижван от V8 двигател, в най-различни разновидности. Гладкият завладяващ дизайн на XK се характеризира с голяма дължина, широчина и вътрешен простор и всичко това е съчетано в оригиналните линии създадени от Джеф Лоусън.

 

Maserati GranCabrio

Поредното италианско чудо, излъчващо чиста класика и елегантност композирани в съвременния дух на истинските супер автомобили.  GranCabrio се захранва от 4,7-литров V8 двигател с 433 кс.  За близо 100-те години през които съществува известната италианска марка, това е първия кабриолет предлагащ 4 места за пътуване.

 

Audi R8 Spyder

Един суперавтомобил, заслужаващ мястото си в класацията. R8 е често срещан и е произвеждан в по-големи бройки в сравнение с повечето суперавтомобили, но това в никакъв случай не променя екзотиката и мистиката, които го обгръщат и той продължава да бъде не по-малко изключителен.  Двигателят е V10, 5.2-литров с мощност от 525 конски сили.

 

Porsche Carrera GT

Определено един от най-завладяващите спортни автомобили, създавани някога. Дизайнерските решения заложени в Carrera GT, значително се различават от тези на останалите модели на Porsche. Аеродинамиката и ниската позиция придават характерна индивидуалност на GT. Под задно разположения капак се крие 10-цилиндвор V образен двигател с 612 конски сили и обем от близо 6 литра.  Максималната му скорост достига 330 км/ч., а ускорението 0-100 км/ч. се достига за 3,9 секунди.  Една от причините за рядкостта на модела е свежата цена от  половин милион долара за бройка.

 

 

1961г. Ferrari 250 GT SWB

Когато става въпрос за красиви автомобили, на върха на съзнанието изниква Ferrari, това е и причината да го споменем и в края на класацията, с един модел от преди 50 години, който съчетава в себе си красота и агресия с които дори някой съвременни суперавтомобили не могат да се похвалят.  Ferrari 250 GT SWB предлага визия, която всеки ценител на истинските автомобили може да оцени.  Една перфектна бройка от това Ferrari, може да се продаде на търг за цена от порядъка на 4-5 милиона долара, а през май 2008 г.  версията на GT SWB California Spyder, бе продадена за 10,9 милиона долара на британския радио диджей Крис Еванс.

Със сигурност класацията топ 10, не би могла да обхване всички возила, които  будят възторг и предизвикват чувство на естетическа наслада и то само от пръв поглед. Определено бихме желали да включим поне 10 пъти повече автомобили, но дори една класация топ 100, не би могла да бъде достатъчно изчерпателна.

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

popup content