Хибрид с 510кс. - Audi R18 e-Tron Quattro за Льо Ман

 

 
Немската компания Audi представи в Мюнхен автомобилът си R18 e-Tron Quattro, с който компанията ще се представи в  най-известното състезание по издръжливост - "24 часа на Льо Ман". Футуристичният състезателен прототип ще участва в клас LMP1 и е първият състезателен хибрид със система за задвижване на четирите колела.
 
Главният конкурент на Audi в клас LMP1 ще бъде отборът на Toyota, който също ще се представи с хибрид на състезанието. Подходът, който за избрали двете компании обаче е много различен - докато японците разчитат на бензинов двигател в комбинация с кондензатор, Audi прилага традиционният си дизелов двигател, комбиниран с маховик.
 
 
Въпреки, че регламентът на FIA има налага ограничения върху автомобилите със задвижването на четирите колела, тази система осигурява оптимална стабилност и безупречно управление, което е търсеният от Audi ефект. 
Audi е-Tron R18 Quattro разполага със система KERS, монтирана на предната ос. Тя  изпраща енергия, развъртайки маховика, която се връща към електромоторите, задвижващи предните колела. Тази енергия може да се използва при скорост над 120 км./ч. Задната ос пък е задвижвана от 6-цилиндров TDI двигател, генериращ мощност от 510кс. Системата с маховика е разработена от Williams Hybrid Power. Поради значителното тегло на хибридната система, инженерите на Audi компенсират маса с изключително иновативни решения, като например уникалната по рода си скоростна кутия с корпус от кевлар!
 
За най-известното състезание по издръжливост Audi подготвя и модела R18 Ultra, който е идентичен на e-Tron, но не разполага с хибридно задвижване. От тима обявиха, че R18 Ultra е най-лекият прототип, заставал на старта на Льо Ман.
 
В надпреварата "24 часа на Льо Ман" във Франция Audi Sport Team ще се бори за победа с два прототипа R 18 e-tron Quattro и два R18 ultra.
 
  
popup content