Nissan готвят странен автомобил за Льо Ман

 

 
Японската компания Nissan представи революционен прототип, с който ще се яви на най-престижното състезание по издръжливост - "24 часа на Льо Ман". Радикалната спортна машина Nissan DeltaWing е мащабен проект на японската компания и британският дизайнер Бен Боулби. В проекта участват и екипите на Panoz, Highcroft Racing и Michelin.
 
 
Nissan DeltaWing разполага с революционният бензинов двигател Nissan DIG-T (директно впръскване на горивото и турбокомпресор). Той е 1.6-литров, 4-цилиндров с мощност от 300кс. Двигателят и пилота са изнесени почти до задния мост. Състезателната концепция е с оптимално ниско въздушно съпротивление и тегло от едва 475кг., което я прави достоен конкурент на далеч по-мощните, но и тежки (до 900кг.) прототипи от клас P1. DeltaWing няма за цел да спечели състезанието и няма да бъде включен в генералното класиране. С експерименталният прототип, компанията Nissan ще представи бъдещите технологиите и иновативни идеи, които ще видим в следващите автомобили на японците. Според компанията Nissan DeltaWing ще бъде пионер на една нова посока в развитието на моторните спортове.
 
Надпреварата "24 часа на Льо Ман" ще се проведе на 16 и 17 юни. Nissan DeltaWing ще бъде със стартов номер "0" и ще бъде управляван от пилотите Марино Франкити и Майкъл Крум. 
 
    
popup content