Volkswagen Golf е най-продавания автомобил в Европа

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да вървят надолу, следвайки наложилата се от началото на годината тревожна тенденция на европейския пазар. През месец март е отбелязан спад от цели 7.1% спрямо продажбите през март 2011г. Ръст се наблюдава единствено на пазара в Германия и Великобритания, като на обратния полюс са продажбите във Италия и Франция.

Според проучването на агенцията за анализи JATO Dynamics, водач по продажби в Европа отново е VW Golf, с 52 933 реализирани автомобила за месец март, като моделът отбелязва известен напредък и спрямо продажбите през март 2011г. (+0.7%). Втори по продажби е компактния автомобил Ford Fiesta с 47 888 продажби, а след него се нарежда неговия конкурент в малкия клас - Opel Corsa с 38 809 реализирани автомобила през миналия месец.
Останалите автомобили от челната десетка са VW Polo, Ford Focus, Opel Astra, Nissan Qashqai, Renault Clio, Peugeot 207 и Toyota Yaris, като при всички има съществен спад на продажбите с изключение на кросоувъра на Nissan (+21%) и
малката Toyota Yaris (+18%).

През първото тримесечие на 2012г. известен напредък регистрират премиум марките Audi, BMW и Mercedes-Benz, които са реализирали резултати от съответно 6.9%, 4.8% и 8.1% спрямо същия период на изминалата година. Най-зле по продажби е френската компания Citroen отбелязала спад с цели 21%.

popup content