Chevrolet разработва роботизиран градски автомобил

На провеждащото се в Пекин автомобилно изложение, американската компания Genaral Motors представи своята най-нова концепция за градски компактен електромобил - Chevrolet EN-V 2.0. Това е второто поколение на EN-V генерацията представена през 2010г. и еволюирала до завършен проект, на крачка от масова реализация.  

Според американците, Chevrolet EN-V 2.0 е решението на проблема със задръстванията и замърсяването в модерните градски мегаполиси. Elektric Networked-Vehicle (EN-V) притежава електрическо задвижване и напълно автономна навигационна система, чрез която микро-автомобилът да се направлява посредством спътникова навигация. Идеята е всички EN-V 2.0 автомобили да бъдат свързани помежду си, черпейки информация за пътната обстановка, задръствания и места за паркиране. Според General Motors, подобна система би намалила и пътните произшествия.

Chevrolet EN-V 2.0 може да се управлява ръчно или с автопилот, като купето разполага с място за водач и един пасажер, на които е осигурена постоянна връзка с Интернет. Интересното е, че в проекта EN-V имат "пръст" и китайските инженери от компанията SAIC, работещи в сътрудничество с американската фирма Segway и General Motors, като до момента иам завършени 3 прототипа, а изпитанията ще започнат в началото на лятото.

popup content