Планират масово изграждане на колонки за зареждане на електромобили в България

Безспорно бъдещето на автомобилната промишленост е в разработването на возила, ползващи алтернативни горива и по-специално електричество.  До няколко години се очаква производството на задвижвани с електроенергия автомобили да достигне сериозни размери, което ще предизвика истинска пазарна революция и ще направи електромобилите все по-желани и достъпни. Разбира се тази тенденция няма да подмине и България, както прогнозират експертите от Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ) - сдружение събрало редица български дружества и експерти в областта.

За да отговорят на нарастващото търсене, което със сигурност ще бъде факт до 2 - 3 години, дружествата събрани в ИКЕМ концентрират своите усилия в изграждането на пунктове за зареждане на електромобили. Очакванията са до няколко години на територията на страната да функционират около 300 подобни пункта, като първите седем са вече изградени на територията на София. Те са резултат на общите усилия на фирмата "Фул чарджър България", Столична община и компанията ЧЕЗ. Амбициите са в скоро време пунктове за зареждане на електромобили да бъдат изградени и на териториите на Бургас, Пловдив, Варна, Сливен, Стара Загора. За да подпомогне изграждането на зарядни станции Националният център за регионално развитие е разработил проект по поръчка на ИКЕМ, който да улесни общините, които проявяват интерес към идеята.

Консорциумът "Зелена енергия", също член на клъстера наскоро пък изгради пункт за зареждане на автомобили, снабден с фотоволтаични панели, които предоставят напълно екологична енергия. "Зелената" станция се намира край Студентски град в София.

popup content