Google пуска първия автомобил без шофьор

Интернет гигантът Google стартира изпитанията на автомобил, който няма нужда от водач за да се движи по улиците. Компанията вече е получила разрешение от властите в САЩ, след като демонстрира, че автономната машина е абсолютно безопасна за останалите участници в движението.

На демонстрацията провела се в Лас Вегас, возилото демонстрира, че неговия автопилот е напълно способен да работи без човешка намеса. Технологията монтирана на Toyota Prius разчита на лазерен радар на предната броня, който "разбира" къде има пешеходци, автомобили и други участници в движението, създавайки виртуална зона около тях и направлявайки возилото спрямо нея. Според законите в САЩ обаче, в автомобилите винаги ще трябва да има двама човека, които да реагират при опасност. Единият ще трябва да поема управлението при възникване на рискова ситуация, а другия има задачата да следи показанията на компютъра.

Това "вижда" автомобилът на Google

От Google очакват до 5 години автономните автомобили да бъдат готови за пускане в серийно производство. На този етап са изградени само 3 прототипа.

  

popup content