Най-мощният Mercedes A-Class - A45 AMG крие много изненади

Немската компания Mercedes-Benz разкри подробности за своя най-мощен компактен модел - базираният на хечбека A-Class и преработен от "придворното" тунинг ателие AMG модел A45 AMG.

Любопитно е, че малкият Mercedes А45 AMG ще бъде първият серийно произвеждан автомобил на AMG с напречно разположен двигател. Освен това  спортният хечбек ще разполага със задвижване на четирите колела. Автомобилът ще бъде оборудван с модифицирана версия на 2.0-литровия, 4-цилиндров бензинов турбо-двигател на модела A250, "напомпан" до мощност от 330кс., като въртящият момент по всяка вероятност ще надхвърля 400Нм. Двигателят ще бъде комбиниран със 7-степенна скоростна кутия с два съединителя. С тези характеристики Mercedes A45 AMG ще бъде сериозна конкуренция на своите най-близки съперници - Audi RS3 Sportback, разполагащо с 2.5-литров агрегат и 340кс. (450Нм.) и BMW M135i, който разполага с 3.0-литров 6-цилиндров редови турбо-двигател и мощност от 320кс. (450Нм.).

Mercedes A45 AMG ще разполага със система за задвижване на четирите колела, посредством многодисков Haldex-диференциал, като въртящият момент ще бъде предаван предимно към задната ос. Хечбекът ще се отличава с по-твърдо, спортно настроено окачване, тристепенна ESP система и преработена електро-механична кормилна уредба. A45 AMG ще разполага и с агресивен бодикит, подобряващ неговите аеродинамични характеристики.

Според изданието Autocar същия двигател, задвижване и оборудване ще видим и в компактния спортен седан Mercedes CLA45 AMG, отново базиран на A-Class.

  

popup content