Военна машина вдъхновена от Световния Рали Шампионат

Съвсем скоро британската армия ще разполага с нов революционен военен автомобил, плод на сътрудничеството между компаниите BMW и McLaren. Техните инженери, заедно с редица специалисти от WRC и фирмата Ricardo са вложили своя дългогодишен опит в Световния Рали Шампионат и Формула 1 за да сътворят многофункционалното бойно возило Foxhound.

Foxhound ще направи своето бойно кръщене в Афганистан, като машината вече се тества в пустинята Хелманд. До края на годината военните от британската армия ще разполагат с напълно готови за бойни операции возила. Според производителите Foxhound е "пъргав и многофункционален автомобил, който ще се превърне в един от стълбовете в армията за години напред". Военната машина ще замени използваните в момента возила Mastiff и Ridgeback.

Военният Foxhound разполага с V-образен корпус, устойчив на взривни устройства, като освен това е по-лек в сравнение с бойните машини, които британската армия ползва в момента. Мултифункционалното возило развива максимална скорост от 115км/ч. като е способно да се движи и само на три колела (ако се наложи). Освен това Foxhound е и изключително ремонтопригоден, което е важно при тежки военни условия. Двигателят на машината може да бъде изцяло подменен за едва 30 минути.

Цената на Foxhound  надхвърля 1 милион евро, а до момента английската армия е поръчала над 300 броя от уникалната машина.

 

popup content