Карането с включени фарове става задължително през цялата година

Депутатите приеха изменения в Закона за движение по пътищата, според които моторните превозни средства трябва да се движат с включени къси или дневни (ако разполагат с такива) светлини през цялата година. Досега това беше задължително само в периода от 1 ноември до 1 март.

Според управляващите това решение ще повиши значително безопасността на пътя, но от опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Това е безспорен факт, но съществуват различни мнения по въпроса с колко точно се повишава разходът. Според някой, той може да варира от 2 до 7%, докато според шефа на транспортната комисия в парламента Иван Вълков, увеличението е с не повече от 0.1% на 100км. По въпроса за повишаване на безопасността той допълва: "В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките - с челен удар, с фатален край".

Убеждението, че карането на фарове целогодишно намалява риска от ПТП съществува отдавна. Така по-лесно се разпознават колите, които са в движение и тези, които са паркирани. Оказва се обаче, че това всъщност затруднява разпознаването на участници в движението, които са без включени светлини и на такива, които нямат като пешеходци и колоездачи, маскират се светлините на мотористите, затруднява се разпознаването на светлинни сигнали и пътни знаци.

Интересен е и опитът, който имат други европейски страни, посочвани като промер за взимане на това решение. През август 2006 г. Европейската комисия по транспорт издаде препоръка за намаляване на жертвите по пътищата чрез целодневно движение на МПС с включени къси или дневни светлини, под надслов: "Включените светлини спасяват живот". Според комисията мярката неминуемо щяла да доведе до общо намаление броя на загиналите при пътни инциденти с 5% до 15%. Вместо това броят загинали се е увеличил с 15%.

popup content