От утре ще глобяват за невключени фарове през деня

Утре - събота, 11-ти август изтича гратисният период, който бе даден на шофьорите след обнародване в Държавен вестник (в понеделник) на промените в Закона за движение по пътищата, с които се налага целогодишното каране с включени фарове през деня.

Глобата за всички шофьори, които не са включили своите къси или дневни светлини (ако разполагат с такива) ще бъде 50лв., като полицаят ще има право да прецени как да я наложи - с фиш или с акт, ако водачът има претенции относно нарушението. Ще бъдат наказвани и водачи, чийто коли са с неизправности в осветителната уредба - изгорели стопове, мигачи, габарити.

Новите правила на пътя предвиждат и по-строги санкции за водачите употребили алкохол. За шофиране с алкохол от 0,5 до 1,2 промила книжката вече ще се отнема за период от 6 до 12 месеца, като паричната глоба ще бъде от 500 до 1000 лв. Същата е глоба ще получите, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян.

Промени има и при други нарушения. 100 лв. ще бъде глобата, ако преминете на червен светофар, като същата санкция ще се налага, ако не спрете на пешеходна пътека. При повторно преминаване на червено санкцията за водача ще се увеличи на 200 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от един месец. Пешеходците също ще се наказват с глоба от 50лв. ако преминат на червено или през предпазни ограждения.

popup content