Ще видим ли скоро BMW M8?

Последният екземпляр (сериен номер 456) на баварския суперкар BMW M1 слезе от поточната линия през далечната 1981г. От тогава в автомобилните среди излизат множество слухове и непотвърдени информации за евентуален наследник на суперспортния автомобил, който по-всяка вероятност ще се казва M8. И така е от 31 години...

През последните месеци спекулациите около наследника на M1 се разразиха с нова сила, като обстановката бе допълнително нажежена с представянето на концепцията BMW M1 Hommage (на снимките). Какво обаче мислят по високите етажи в мюнхенската централа?

Според боса на BMW Норберт Райтхофер трудната икономическа ситуация в световен мащаб обрича на неуспех пускането на толкова ексклузивен и скъп модел. В множество интервюта той настоява, че на този етап BMW няма нужда от подобен автомобил.

На противоположния полюс на мненията е шефът на BMW M GmbH Фридрих Нитшке, който вярва в успеха на M8, особено вдъхновен от концепцията Hommage. От М-дивизията на BMW са предложили и подробен проект, според който ще бъде ползвана платформата на концепта i8, което от своя страна ще спести доста пари на концерна. Според проекта M8 ще бъде изграден от материали като карбон и алуминий и по всяка вероятност ще разполага с хибридно задвижване, комбиниращо иновативен V10 с над 600кс. и електромотор.

Кой ще надделее в баварската компания - разумът или сърцето? Бъдещето ще покаже...

popup content