Land Rover с нов завод в Саудитска Арабия

Близкият Изток е един от най-бързо развиващите се пазари за луксозни автомобили в световен мащаб. Следвайки тази тенденция британският производител Land Rover фокусира маркетинга си към Саудитска Арабия отваряйки множество нови представителства и не само... Последните седмици се появиха слухове, че от Jaguar Range Rover вече са в преговори с хора от Саудитска Арабия, за строеж на фабрика в страната, като споменаваните цифри са за инвестиции от порядъка на 1,2 милиарда долара. Преговорите очевидно са в съвсем ранен етап, тъй като строежът на предложеното съоръжение вероятно ще започне не по-рано от 2017-та година. Интересен факт от договореностите е, че за произвежданите в новия завод автомобили Land Rover ще ползва предимно стомана и алуминий от местни производители.

Това може да бъде от полза и за двете страни, като Саудитска Арабия ще диверсифицира своя, различна от петрола икономика, а Land Rover ще може да получи местен производствен капацитет от около 50 000 бройки годишно.

Британската компания няма да бъде първият автомобилен производител с фабрика в Близкия Изток, но се очертава да бъде първият глобален играч от световната автомобилна сцена, инвестиращ в региона.

popup content