Китайската компания BYD ще произвежда автомобили в България

Китайският автомобилен производител BYD (съкратено от Build Your Dreams) е подписал споразумение с българския консорциум Булминерал за изграждане на завод, в който да се сглобяват електрически автобуси и коли, съобщава БТА.

Според договора, съвместното дружество кръстено Auto Group Motors (AGM), в което китайската и българската компания ще имат равен дял ще изгради завод край град Брезник. Неговите производствени мощности все още не са конкретизирани, но очакванията са дневното производство да бъде от порядъка на 50 електрически автобуса, като първоначално продукцията ще бъде насочена към местния пазар. След като се утвърдят тук, произвежданите в България електрически возила ще атакуват пазарите в Русия, Украйна и останалите страни от Централна и Източна Европа.

Компанията BYD има голям опит в производството на електрически коли и акумулатори, като нейните интереси са насочени изцяло в създаването на "зелена" продукция. В Китай, BYD има съвместно производство с Daimler, а един от акционерите е ексцентричният американски милиарден Уорън Бъфет. Един от най-интересните модели произвеждани от компанията е базираният на Mercedes-Benz B-Class електрически автомобил Denza (на първата снимка), който разполага с автономен пробег от близо 300км.

BYD е втората китайска компания след Great Wall, която навлиза в България, а откриването на съвместния завод трябва да се осъществи през 2013г.

popup content