От днес влиза в сила нова наредба за контролните точки

От днес - 4 февруари влиза в сила новата наредба за контролните точки, която засяга първоначалният максимален размер и условията и реда за отнемането и възстановяването им. Актуализиран е и списъка на нарушенията, при които се отнемат контролни точки.

От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. В новите правила се акцентира основно върху нарушенията, които в най-голяма степен оказват пряко влияние върху безопасността на движението - шофирането след употреба на алкохол (особено при повторно нарушение), превишаване на скоростта с над 50 км/ч, управление на спряно от движение МПС и др.

Например за управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще ни се отнемат 10 точки. При повторно нарушение точките стават 15. Ако откажем да бъдем проверени с дрегер санкцията е 12 контролни точки.

Ако досега глобата за непоставяне на предпазен колан бе 50 лева и отнемане на 8 контролни точки, то от днес  за същото нарушение ще се отнемат 6 точки, като паричната санкция остава същата. За неспиране на знак "Стоп", отнемане на предимство или неправилно изпреварване ще се отнемат 8 точки. Същата санкция ни грози ако не дадем предимство на пешеходец или преминем на червено. Освен това контролни точки ще се отнемат за превишаване на разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. (12 точки), за неправилно паркиране или престой на непозволени места, както и за превоз на деца в нарушение на изискванията (6 точки). За неправилно преминаване през железопътен прелез талонът на водача ще бъде лишен от 5 точки. Занапред обаче няма да се отнемат точки за използване на антирадар и за неправилно преминаване край спирка на градския транспорт или спрял автобус. Няма да ни отнемат контролни точки при навлизането в еднопосочна улица и каране на кола без документи.

Съгласно наредбата, на притежателите на "златен талон" няма да се отнемат контролни точки за други нарушения освен употреба на алкохол

С новите правила се облекчава режимът за издаване на разрешения за провеждане на допълнително обучение на водачите на МПС за възстановяване на отнети контролни точки. Заявленията и придружаващите ги документи ще се приемат в структурните звена на "Пътна полиция" при СДВР и ОДМВР по адрес на учебния кабинет, където ще се провежда обучението, а не в Главна дирекция "Национална полиция". Готовите разрешения ще се получават в Главна дирекция "Национална полиция" от управителите на учебни форми или упълномощени от тях лица. Те ще бъдат издавани за срок от 5 години, вместо за досешния 2-годишен срок.

popup content