Оставаш без книжка ако преминеш на червено

Според промените в Закона за движение по пътищата, внесени от председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков и още няколко депутати от ГЕРБ, за минаване на червен светофар и неправилно преминаване през пешеходна пътека шофьорите ще бъдат наказвани с отнемане на книжката за един месец и глоба от 200 лв. Ако повторно бъдат заловени за същото нарушение, ще остават без свидетелство за управление за 3 месеца, като заплатят и глоба от 400 лева. В момента глобата за тези нарушения е в размер на 50 лева.

С промените се предлага още, книжката на шофьори, хванати след употреба на алкохол, да се отнема за от половин до една година, както и да им се налага глоба от 500 до 1000 лева. В момента за алкохол над 0,5 промила книжката се взема за от 1 до 12 месеца, а глобата е от 200 до 500 лева.

Ако водачът откаже алкохолна проверка с дрегер или кръвна проба, книжката може да му бъде отнета за 2 до 3 години. В момента наказанието е максимум до година и половина.

Предлага се и задължително целогодишно шофиране с включени фарове през деня. В момента това е задължително от 1 ноември до 1 март.

Промените не са пропуснали и велосипедистите. Те трябва да са със светло-отразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното. При установяване на нарушение катаджиите ще глобяват колоездачите с 10 лева.

Законопроектът предвижда т. нар. психо-тестове на водачите да се правят във всички лечебни заведения, а не само в болниците към транспортното министерство и центровете за психично здраве. Депутатите предлагат да се въведе и глоба от 500 лева за психолози, които нарушат правилата. Ще бъдат глобявани и водачи, които след навършване на 55 г. извършват таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психическа годност. За тези, които назначат такива шофьори на работа, глобата ще бъде 1000 лв.

popup content