Range Rover Sport с рекорд на Пайкс Пийк

Британският всъдеход Range Rover Sport преодоля легендарното планинско изкачване „Пайкс Пийк“, за рекордното за сериен автомобил време от 12 минути и 35,61 секунди. Средната скорост, с която се е движил автомобилът по 20 километровата отсечка е 95.23км/ч.

Тежкото състезание „Пайкс Пийк“ се провежда в едноименната планинска местност в Колорадо, САЩ. Трасето разполага с 156 завоя и поставя пилот и автомобил на лимита на възможностите им, изкачвайки ги от 2860м. надморска височина до 4300 метра, където въздухът е с едва 58 процента съдържание на кислород. Това от своя страна намалява сериозно мощността на двигателя и се отразява на физическата и умствена дейсност на пилота.

Рекордьорът Range Rover Sport разполага с 5.0-литров V8 двигател с компресор и 510кс. Единствената промяна по всъдехода са добавените ролбари и състезателни колани в съответствие с изискванията за безопасност. Машината е управлявана от американския състезател Пол Даленбах, който е трикратен победител в класа си на Пайкс Пийк.

Видео

popup content