Mercedes-Benz C-Class ще използва двигател от Renault

Компанията Mercedes-Benz засилва все повече сътрудничеството си с алианса Renault-Nissan, като последното доказателство е намерението на немците да вграждат дизеловия 1.6dCi агрегат от Renault Megane в новия C-Class.

Двигателят на френския производител спряганият за евентуален базов задвижващ агрегат в новата генерация на C-Class е 1.6dCi би-турбо дизел с директно впръскване и мощност от 130кс. и 320Нм. В момента той се вгражда в Megane, Scenic, Fluence и Nissan Qashqai и по всяка вероятност ще бъде оборудван единствено с ръчна скоростна кутия. Моторът е изключително икономичен като в Renault Fluence демонстрира среден разход от едва 4.6л/100км. По всяка вероятност новият C-Class няма да се различава съществено като тегло от френския седан, поради което можем да очакваме сходни данни. 

Колкото до новия C-Class, за сега се знае, че той ще порасне като размери спрямо сегашната генерация, a външно ще носи много от чертите на последното поколение на S-Class. Благодарение на широко използваните в конструкцията олекотени материали (MRA платформа), моделът ще е значително по-лек от актуалния C-Class и ще се появи във версии седан, комби и купе. Освен с типичното разнообразие от дизелови и бензинови двигатели, на разположение ще бъде и хибридна модификация.

Новата генерация на C-Class далеч няма да е единственият модел с агрегат на Renault-Nissan. В момента французите доставят на Mercedes-Benz и по-малък 1.5-литров дизел с 110кс., който се вгражда в A-Class и ванът Citan, който пък е близнак на Renault Kangoo.

Снимки: autocar.co.uk

popup content