До 40 хиляди евро данък за луксозен автомобил в ЕС

 

 
Европейският съюз ще въведе нов данък върху изхвърлените от автомобилите вредни емосии. Той ще се изчислява въз основа на мощността на двигателя и обема на изхвърляните парникови газове и може да достигне до 40 000 евро!
 
Данъкът, който ще се събира при покупката на автомобил, доведе до поскъпване на луксозните возила, средно с 20 000 евро. По данни на "Файненшъл таймс", след въвеждането на налога купувачите на "Ролс-Ройс" ще трябва да платят допълнително 12 500 евро. За "Ламборгини" цената скача със 17 000 евро, а за "Мазерати" - с 18 000 евро. Най-големият екологичен данък ще плащат купувачите на "Бугати-Вейрън" - 40 000 евро! 
 
Все още не е ясна датата на въвеждането на по-високия еко налог, тъй като в момента той се съгласува с европейската автомобилна промишленост. Очакванията са той да носи до 10 млрд. евро годишно в хазната на ЕС. Брюксел въвежда допълнителните данъци, за да насърчи прехода към по-екологични коли. В началото на 2012г. ще влязат в сила и новите еко норми за автомобилният транспорт.
popup content