BMW i8 ще бъде една от най-очакваните премиера във Франкфурт

Немският концерн BMW разпространи първото официално изображение на серийното BMW i8. Извънредно интересният хай-тек автомобил е истинска мини революция за баварците, които отдават все по-голямо значение на своите хибридни разработки и очаквано ще прикове погледите на стартиращото след броени дни автомобилно изложение във Франкфурт.

BMW i8 е вторият автомобил със хибридно задвижване в портфолиото на немската компания след представения наскоро по-малък „брат“ i3. И макар, че привидно принадлежат към едно семейство, i8 е автомобил зад чието създаване стои коренно различна философия. Това е истинска суперспортна машина, за което подсказват не само външният вид носещ духа на легендарното M1 и отварящите се нагоре врати в стил Lamborghini.

Спортният хибрид се задвижва от система комбинираща бензинов турбо-двигател с 3 цилиндъра и мощност от 231кс. и електромотор с 131кс. Така общата мощност на автомобила става 362кс., а максималният въртящ момент надхвърля 570Нм, като агрегатите задвижват съответно задния и предния мост, превръщайки i8 в автомобил със задвижване на четирите колела.

Предвид горепосочените данни не са учудващи и динамичните характеристики, които демонстрира тежащото близо 1.5 тона BMW i8 – ускорението от 0 до 100км/ч. става за около 4.5 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250км/ч. И всичко това при среден разход на гориво от едва 2.5л/100км.!

Батериите на BMW i8 може да се зареждат от стандартната електрическа мрежа, като това отнема не повече от час и половина. С изцяло автономно задвижване автомобилът изминава до 35км. При комбиниран режим с участието на двата мотора пробегът се увеличава до 500км.

popup content