Peugeot 308R атакува Golf GTI и Megane RS

На изложението във Франкфурт френската компания Peugeot представи спортна версия на модела 308, която има всички шансове да влезе в серийно производство още догодина. „Напомпаният“ французин, който за момента е само концепт разполага с 270кс., с което може сериозно да притесни конкуренцията в лицето на утвърдените хот хечове Megane RS и Golf GTI.

Peugeot 308R се задвижва от 1.6-литров турбо-двигател от модела RCZ-R, доработен от инженерите на спортното подразделение Peugeot Sport. В резултат агрегатът развива мощност от 270кс. и 330Нм въртящ момент, но по-впечатляващото е, че те са достъпни в целия диапазон от 1900 до 5500об/мин.! Агрегатът е комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия, а „кончетата“ стъпват оптимално на асфалта благодарение на Torsen диференциал.

Освен силовото предаване, инженерите на Peugeot Sport доработват сериозно и окачването на автомобила, което е снижено с 26мм. Спирачната система пък е оптимизирана с поставянето на по-големи (380мм.) дискове. От Peugeot не разкриват никакви динамични характеристики на 308R, но можем да се надяваме, че серийната версия ще се припокрива до голяма степен с Франкфуртския концепт.

popup content