Porsche показа малкия брат на Cayenne

Когато преди 11 години Porsche представи луксозния SUV Cayenne, твърдите фенове на компанията бяха в шок! До този момент немският производител се славеше със своя традиционализъм в производството на спортни автомобили, но модерните маркетингови течения си казаха думата и макар мнозина да предричаха провал на Cayenne, кросоувърът се превърна в истински бестселър. Същото се случи и със спортната лимузина Panamera – още един „кощунствен“ за по-праволинейните почитатели на марката модел. Ръководителите на Porsche определено ги бива в създаването на продаваеми премиум автомобили, затова не е учудващ стремежът им да запълнят все повече пазарни ниши. Сега наред е класът на компактните кросоувъри, където немците вече имат готов отговор – Macan, чийто официални изображения са вече факт.

Porsche Macan е позициониран под Cayenne и спокойно може да мине за негов по-малък брат. В дизайна няма нищо революционно – характерната агресивна предница, LED светлини и плавно спускаща се назад линия. “Малкият“ Cayenne е изграден върху платформата на Audi Q5 но ще разполага с уникално окачване, двигатели и интериор в стила на 911. Освен това Macan е по лек с 130кг. от своя инголщатски роднина.

Кросоувърът на Porsche ще се предлага с два бензинови V6 би-турбо двигателя – 3.0-литров с 335кс. за версията Macan S и 3.6-литров с 395кс. и 550Нм, който ще задвижва най-мощната модификация Macan Turbo. За базов задвижващ агрегат се спряга 3.0-литров дизелов „шестак“, който ще развива 254кс. Всички двигатели ще бъдат комбинирани със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител, а задвижването ще бъде на четирите колела, като по-голямата „порция“ мощност ще се предава към задния мост.

Porsche Macan ще отбележи своята официална премиера през следващия месец в Лос Анджелис, а масовото му производство ще стартира през декември в завода на компанията в Лайпциг. Очаква се базовата цена на кросоувъра да бъде около 52 000 долара.

popup content