Цените на горивата с нов рекорд

За последната една година, цените на дизела и на бензина в България са скочили съответно с 30 стотинки и 10-16 стотинки за литър. Това показват данните на Националния статистически институт.  
 
На 16-ти февруари, цените на едро на дизела и на бензина, се повишиха с 4 ст. и 3 ст. Това се отразява директно и върху цените на дребно, с почти идентични стойности, като дизелът достига цена от 2,70 за литър, а безоловнит бензин A95 – 2,56 лв. за литър.  С тези цифри, цените бият досегашния рекорд от 2008 година, когато литър дизел струваше 2,67 лева, а литър A95 – 2,54 лева.
 
Като причина за поскъпването се посочват рекордните цени на петрола, който през изминалата седмица достигна 120 долара за барел. Неудържимото движени на стойността на черното злато са продиктувани от несигурната ситуация около износът на петрол от Иран, който е третият по големина доставчик в света.  Цената на петрола не достигна стойностите от 2008 година, когато се покачи до 140 долара за барел, но това не попречи на цените на крайните продукти да  достигнат новия рекорд.
 
 
От сравнителната таблица на energy.eu се вижда, че все пак на фона на цените на горивата в останалите европейски държави, цените в България са сравнително ниски. Когато обаче сравним доходите на населението в България със средните доходи в Западна Европа (и не само), картината ще стане плачевна.
popup content