Koenigsegg Agera R предизвиква Bugatti

 

 
Когато става дума за хиперавтомобили, първото за което се сещаме е Bugatti Veyron. С неговите над 1000кс. той определено е един от най-мощните и бързи серийни автомобили, които някога са произвеждани. На небосвода на супермощните автомобили обаче има една марка, чийто произведения надминават дори понятието хиперкар. Става въпрос за шведският автомобилен производител Koenigsegg, който от няколко години застрашава сериозно превъзходството на Bugatti при спортните машини.
 
През 2011г. Koenigsegg представи своя модел Agera R и хвърли ръкавица към Veyron. Днес, само година по-късно, на автомобилното изложение в Женева шведите показаха реновираната Agera R и от Bugatti имат сериозни причини за безпокойство - по-точно имат 1140 причини за тревога, защото толкова са конските сили в новата Koenigsegg Agera R!
 
 
ДИЗАЙН
Подобреният хиперкар Agera R, на пръв поглед не се различава от предишния модел, който и сега е едно невероятно превозно средство. Под агресивната външност на спортния автомобил обаче се крият редица промени, като автомобила е значително оптимизиран като аеродинамика. Задният дифузьор е променен като в резултат на това е нараснала притискателната сила върху задния мост. Промени има и в предното крило, като общата притискателна сила е нараснала с 20кг. при скорост над 300км/ч. Освен подобрения бодикит, в Agera R за първи път в света са приложени и суперлеки джанти от въглеродни влакна, разработени чрез технологията Aircore, която е патент на Koenigsegg. Това високотехнологично решение смъква цели 44кг. от общото тегло на автомобила.
 
 
ДВИГАТЕЛ
Макар външно новата Agera R да не се различава съществено от предишния модел, то по въпроса за двигателя положението е съвсем различно. Шведските инженери са преработили напълно 5.0-литровия V8 би-турбо мотор. Това е първият двигател използващ цилиндрови втулки с нано-повърхност, което намалява в голяма степен износването на агрегата. В допълнение с основно оптимизираната електроника на Koenigsegg Agera R, мощността на автомобила е нараснала до 1140кс. (с 25кс. повече от сегашния модел), а ограничителя на оборотите е вдигнат от 7250 на 7500об/мин.
 
Като резултат от оптимизацията, новата Agera R е със значително подобрени динамични характеристики. От 0 до 300км/ч. автомобила ускорява за 14.53сек, а спирането от 300 до 0км/ч. става за едва 6.66сек!
Максималната скорост на новия Koenigsegg Agera R е около 440км/ч.!
 
    
 
    
popup content