Пепелянката се завръща - новият Dodge Viper SRT

Най-очакваната премиера на автомобилното изложение в Ню Йорк вече е факт - след дълго подгряване с тийзъри и множество спекулации в медиите беше представен новият Dodge Viper SRT. Американската легенда със статут на автомобилна икона беше представен във версиите SRT и GTS.

След като през 2010г. производството на предишното поколение на Viper беше прекратено в автомобилната общност се прокраднаха слухове, че моделът няма да бъде възкресен отново. Истината е, че дълго време в Chrysler нямаше сигурно становище по въпроса за възобновяване на „пепелянката“, но явно силите в компанията са натежали в полза на това решение. По тази тема, директорът на SRT проекта Ралф Жил казва – "Стартирането на производството на новия Dodge Viper, доказва, че ние не бихме позволили на една икона на Chrysler Group просто да умре. Желанието на компанията и феновете на Viper е не просто да възкресим модела, а да създадем спортен автомобил от световна класа, който да диктува тенденциите във всяко едно отношение."

Още от пръв поглед си личи, че при създаването на новия Dodge Viper, инженерите са следвали успешната рецепта на предишните поколения, която спечели милиони фенове по цял свят – огромен предноразположен V10 двигател с чудовищна мощност и задно задвижване.  Алуминиевият V10 мотор с обем от 8.4-литра разполага с 640кс. и максимален въртящ момент достигащ до 600Нм., което го превръща в най-мощният атмосферен двигател в света! Той се отличава с олекотени смукателни колектори , ковани бутала, натриеви изпускателни клапани, оптимално олекотен маховик и изпускателна система, както и цялостно изпълнение в най-добрите традиции на американските „бензинояди“- чиста мощ, без излишни екологични залитания, хибридни истории и турбо заигравки.

   

Конструкторите са обърнали подобаващо внимание и на шасито на новия Dodge Viper (предишните поколения често бяха критикувани в този аспект). То е изцяло преработено, като устойчивостта му на усукване е подобрена с 50%, като същевременно е олекотено с 45кг. спрямо предишното поколение.

По отношение на външния вид, дизайнерите на Viper са постигнали еволюция в концепцията на предишните поколения, взимайки техните най-добри черти и усъвършенствайки ги в съзвучие с модерните тенденции. С използването на множество карбонови елементи в конструкцията (като огромния преден капак) е постигнато и значително олекотяване на автомобила.  Като цяло новият Dodge Viper е станал значително по-рафиниран и мек, напомняйки на нещо като детройтско Ferrari Modena. Това обаче не означава в никакъв случай, че той е загубил своята бруталност, напротив - неподражаемата линия и агресия на предишните поколение се долавя във всеки елемент на новия американски суперавтомобил.

   

   

Вижте и първото официално видео на новия Dodge Viper !

popup content