Забравеният суперспортен автомобил - Alessi AR1

През далечната 1979г. по време на автомобилното изложение в Ню Йорк, малката американска фирма Alessi Fiberglass, показа своето виждане за радикален спортен автомобил. Машината кръстена AR1 определено предизвика интерес сред публиката и представляваше сериозна конкуренция на италианските суперспортни автомобили Ferrari и Lamborghini. AR1 беше предлаган с незначителни промени до 1997г., когато неговото производство бе прекратено.

Днес, 15 години по-късно Alessi Fiberglass разкри плановете си да възроди AR1, като новият модел ще бъде изграден според най-модерните стандарти в производството на спортни автомобили. Новият AR1 ще притежава стоманено шаси и купе от олекотени алуминиево сплави и карбон. Компанията предвижда суперспортният автомобил да бъде произведен в лимитирана серия от едва 50 бройки.

Новият AR1 ще предлага изобилие от мощност, благодарение на 6.2-литровия V8 двигател, взет директно от Chevrolet Corvette и разполагащ с мощност от 600кс. За по взискателните клиенти Alessi Fiberglass ще предлага и оптимизирана би-турбо версия на двигателя вдигаща мощността на AR1 до 750кс., като автомобилът достига максимален въртящ момент от 935Нм. Тези характеристики ще позволят на спортната машина да ускори от 0 до 100км/ч. за 3.4 сек., достигайки максимална скорост от 320км/ч.

   

popup content