Rimac Concept_One - хърватският електрически суперавтомобил

След като словенската, компания Tushek Supercars изненада автомобилната общественост със своя суперспортен модел Renovatio T500 и дори обяви намеренията си да създаде автомобил, който да конкурира пряко италианската икона Lamborghini Aventador, тази част от Европа определено прикова погледите на автомобилния свят. Следващият удар за утвърдените супермарки Ferrari, Lamborghini и дори Bugatti идва от съседна Хърватска и по-точно от местната автомобилна компания Rimac, която още с първия си модел се прицелва към върха - поне когато става дума за мощност и цена.

На престижното автомобилно изложение Top Marques Monaco, хърватите показаха своя суперспортен, изцяло електрически модел Concept_One, който е абсолютно готов за серийно производство. Rimac Concept_One притежава изключително сложна (но и ефективна) задвижваща система, състояща се от четири електродвигателя - по един за всяко колело. Всеки мотор разполага и със собствена скоростна кутия. Общата мощност на системата е 1073кс., като максималният въртящ момент достига чудовищните 1600Нм. С тези характеристики хърватският автомобил се прицелва директно в ниша, която от години се диктува от строго отбран кръг суперавтомобили, начело с Bugatti Veyron.
Впечатляващата мощност, с която разполага Rimac Concept_One му позволява да ускори от 0 до 100км/ч. за едва 2.8сек., като максималната скорост достига 305км/ч. Автомобилът разполага с комплект литиево-йонни батерии, които му осигуряват пробег от 600км. с едно зареждане!

Изградената от въглеродни влакна каросерия е проектирана от Адриано Мудри и е с тегло от 1650кг. Интериорът пък е дело на екип от бивши служители на Pininfarina, начело с дизайнера Горан Попович. Хърватите планират производството на 88 бройки от Concept_One, като базовата цена на електрическия автомобил ще бъде 750 000 евро.

   

 

popup content