Audi показа дизеловия спортист SQ5 TDI

Компанията Audi използва престижното автомобилно състезание "24 часа на Льо Ман" (където немците постигнаха пълно превъзходство) за да покаже спортната версия на своя кросоувър Q5. Моделът кръстен SQ5 е снабден с оптимизиран дизелов TDI двигател и трябва да се появи на пазара в началото на 2013г.

Спортното Audi SQ5 TDI се различава видимо от своя "обикновен" събрат, благодарение на аеродинамичния си бодикит, носещ и солидна доза елегантна агресивност. Променена е и радиаторната решетка, а возилото стъпва на огромни 20-инчови олекотени джанти. За безупречното пътно поведение на SQ5 TDI се грижи новото спортно окачване, като клиренсът на машината е понижен с 30мм.

Audi SQ5 TDI разполага с 3.0-литров, 6-цилиндров дизелов двигател предлагащ мощност от 313кс., като въртящия момент достига 650Нм. Двигателят е комбиниран с 8-степенна скоростна кутия, а двойното задвижване е осигурено от системата Quattro. Според немския производител, спортният кросоувър ускорява от 0 до 100км/ч. за 5 секунди, като максималната скорост е електронно ограничена на 250км./ч. По-интересен обаче е средният разход на гориво, който обещават от Audi - едва 7.2л/100км.

След появата на дизеловото SQ5, от Audi не изключват и възможността на по-късен етап да представят и бензинова версия на модела, която по всяка вероятност ще разполага с V6 двигател и мощност от 333кс.

    

 

popup content