Subaru BRZ - теглото има значение

Когато  Subaru и Toyota съобщиха, че разработват общ спортен автомобил, определено предизвикаха недоумение сред феновете си. Двете японски компании, споделят различна философия и следват различни цели, конструирайки колите си. С появата си на автомобилната сцена обаче, резултатът на техните усилия определено си струва. Нещо повече – в него е събрано най-доброто, на което са способни Subaru и Toyota. От Subaru нарекоха автомобила BRZ, а Toyota го кръстиха GT86.

 

На практика Subaru BRZ и Toyota GT86 са един и същ автомобил, като разликите май се изчерпват само с различните емблеми и брони. Ролите между двете компании са разпределени, като Subaru се заемат с шасито и инженерната част, a Toyota поемат работата основно по дизайна.

Toyota GT86 - разликите са съвсем незначителни

 

В развитие на BRZ, Subaru приемат почти маниакално въпроса за теглото и неговото влияние върху поведението на автомобила. Като резултат е постигнато почти феноменално разпределение на тежестта в съотношение 54/46 между преден и заден мост. Нещо повече – чрез изнасянето на боксер–двигателя максимално назад и монтирането му в най-ниската възможна точка, в Subaru BRZ е постигнат оптимално нисък център на тежестта. По този показател японците бият дори Porsche Cayman. Теглото също е намалено до минимум – 1220кг.. Спускането на двигателя, толкова далеч назад, балансира перфектно автомобила, но за съжаление не позволява монтирането на система за задвижване на четирите колела – запазената марка на Subaru. Subaru BRZ / Toyota GT86 са със задно задвижване, което обаче в комбинация с перфектното разпределение на тежестта може да бъде само в плюс за страхотното пътно поведение на японските бегачки.

 

Съвместно с Toyota е конструиран и 2.0 литровият бензинов двигател. Той разполага с 200кс. и 205Нм. въртящ момент, а в края на 2012г. се очаква своята премиера да направи и STI версията на Subaru BRZ, която ще разполага с още по-голям запас от мощност. На разположение са 6-степенна ръчна скоростна кутия и 6-степенен автоматик.

 

Subaru BRZ ще се предлага на пазара от пролетта на 2012г. Тогава се очаква да стартират продажбите и на неговия близнак – Toyota GT86

popup content