Ето го новия Chevrolet Corvette Stingray

Днес стартира едно от най-бляскавите събития в автомобилния свят за 2013г. - изложението в Детройт. Шоуто започна с множество премиери, но един от най-интересните и дългоочаквани модели, които ще отбележат своя дебют тук е седмото поколение на легендарния американски спортен автомобил Chevrolet Corvette. Според Chevrolet, новият спортист е по-лек, по-бърз и по-икономичен от своя предшественик, брилянтно съчетавайки дизайн, технология и динамика. Освен това новият модел ще получи обозначението Stingray, познато от втората му генерация и подсказващо за революцията, която той изразява.

По отношение на външния си вид новият Chevrolet Corvette Stingray демонстрира еволюция в стилистиката. Той е лесно разпознаваем със своя издължен капак и хищна осанка. При разработката на автомобила, от Chevrolet започват от нулата като конструкция на каросерията, шасито и задвижването. В Stingray са използвани множество композитни материали (врати, калници), капакът е изработен от карбон, долната част на кокпита е изградена от карбонови нано-композити, а рамата е алуминиева. Всичко това води до перфектно съотношение между мощност и тегло, като балансът на килограмите между предния и задния мост е оптимално разпределен до 50/50.

Сериозни промени спрямо предишния Corvette е претърпял интериорът. За новия модел от Chevrolet залагат много повече на качествените материали и изпипаната изработка. В купето се преплитат истински карбон и ръчно обработена кожа, а спортните седалки са изградени около лека магнезиева рамка. Новият Corvette Stingray е оборудван с два 8-инчови монитора и селектор за избор на режим на шофиране (Drive Mode Selector), чрез който водачът може да настрои редица параметри в автомобила.

Chevrolet Corvette Stingray е оборудван с изцяло нов задвижващ агрегат с 8 цилиндъра и обем от 6.2 литра. Той генерира мощност от 455кс. и 609Нм максимален въртящ момент. Двигателят се отличава с изключително високотехнологичен горивен процес и притежава система Active Fuel Management, която изключва част от цилиндрите при по-леко натоварване. Благодарение на това, автомобилът демонстрира среден разход от порядъка на 10л/100км., което е нищожно за машина от калибъра на Corvette.

Друга новост в задвижването на Stingray е 7-степенната ръчна скоростна кутия, снабдена с Active Rev Matching-функция, която автоматично установява избора на предавка и настройва оборотите в съответствие с това. Според Chevrolet, системата помага за оптимизиране на процеса на превключване.

На този етап динамичните характеристики на новия Chevrolet Corvette Stingray не са ясни, но очакванията са максималната му скорост да надхвърля 310км/ч., а ускорението от 0 до 100км/ч. да става за под 4 секунди.

От Chevrolet са готови и с перформънс кит за новия Corvette. Той е кръстен Z51 Performance Package и включва LSD диференциал с електронно управление, система за смазване със сух картер, система за охлаждане на спирачките, скоростите и диференциала, както и по-аеродинамичен бодикит.

Chevrolet Corvette Stingray ще се произвежда в завода на GM в Кентъки, където компанията е инвестирала огромни средства за пренастройка и оптимизиране на производството. Продажбите на американския спортен автомобил ще стартират най-късно до март тази година.

   

 

popup content