Дебют за новото Porsche 911 GT3

Компанията Porsche представи официално новото 911 GT3, което е най-мощната модификация на последната 911-ска (серия 911). Новото Porsche 911 GT3 е петото поколение носещо култовата абревиатура GT3 след серията 996. И макар на външен вид разликите с обикновената Carrera S да не са съществени (или поне на пръв поглед), под обвивката на GT3 се крие машина с коренно различен и експлозивен спортен нрав.

Съществената разлика между GT3 и останалите модификации на Porsche 911 е 3.8-литровия боксер с директно впръскване на горивото, оптимизиран до мощност от 475кс. Той е базиран на агрегата на Carrera S, но е снабден с нови бутала, специално разработена за GT3 система за управление на клапаните, сух картер и бензинова помпа с повишена ефективност. Като допълнение, 911 GT3 разполага и с нова спортна изпускателна система.

За извличане на максимума от двигателя, спортното Porsche е оборудвано с PDK трансмисия с много къси предавки, позволяваща смяната им да се осъществява за едва 100 милисекунди! Скоростната кутия предава мощността, разпределяйки въртящ момент към всяко от задвижващите колела, благодарение на системата за активно разпределение на тягата. Porsche 911 GT3 разполага и с PTV Plus блокировка на задния мост.

Другата новост в 911 GT3 е свързана със специалното шаси със задни завиващи колела. При скорост до 50км/ч. задните колела завиват в посока, обратна на предните, като така се подпомага маневреността. При скорост на движение над 80км/ч. задните колела завиват в същата посока като предните, обезпечавайки стабилното поведение на автомобила. Новото GT3 разполага още и с олекотено активно окачване, снижаващо го с 30мм. и оптимизирана спирачна система.

Разбира се на фона на изложените технически характеристики, не са учудващи и динамичните данни, които обявяват от Porsche за новото GT3. Според тях ускорението от 0 до 100км/ч. отнема на автомобила едва 3.5 секунди, като максималната му скорост достига до 315км/ч.

   

popup content