Официално: McLaren представи P1

Посетителите на 83-тото автомобилно изложение в Женева могат да се чувстват истински късметлии, защото станаха свидетели на едни от най-очакваните световни премиери. Първо Ferrari представиха наследника на хиперкара Enzo, а на щанда на Lamborghini блестеше Veneno - най-бързият сериен автомобил в историята на марката. Тези дебюти обаче бледнеят пред официалната поява на идеологическият наследник на първият истински хиперкар в историята Mclaren F1 - дългоочакваният суперспортист P1.

Според McLaren, новият P1 е най-бързият шосеен автомобил в историята на марката. Наследникът на легендарния F1 разполага с 3.8-литров V8 двигател с два турбокомпресора, развиващ мощност от 737кс. и 720Нм. въртящ момент. Бензиновият мотор е комбиниран с електродвигател с 179кс., който развива максимален въртящ момент от 260Нм. Общата мощност на хибридната система е 916кс. и 900Нм., което е почти съизмеримо с данните на LaFerrari, очертаващо се като най-сериозният конкурент на британската машина.

Динамичните данни разпространени от McLaren говорят недвусмислено за сериозните амбиции на P1. Автомобилът ускорява от 0 до 100км/ч. за под 3 секунди, до 200км/ч. за по-малко от 7 секунди и достига 300км/ч. за около 17 секунди. Максималната скорост на McLaren P1 е електронно ограничена на 350км/ч., което означава, че теоретичният скоростен лимит на машината е много по-голям. Автомобилът може да измине пробег от 20км. изцяло на електричество със скорост ограничена до 50км/ч., демонстрирайки нулеви вредни емисии.

McLaren P1 ще бъде произведен в лимитирана серия от 375 екземпляра, като всеки от тях ще струва над 1 милион евро.

Видео от премиерата на McLaren P1

popup content