Най-икономичната кола на планетата - Volkswagen XL1

VW Group показа най-икономичния автомобил на планетата. В Женева бе представен резултатът от дългогодишния труд на концерна да създаде свръхикономична кола, която да гори под 1 литър на 100км. Новият модел, който до скоро бе концепция се казва XL1 и според официалната информация от Volkswagen, демонстрира среден разход от 0.9л/100км.!

Volkswagen XL1 е напълно готов за серийно производство и разполага с хибридно задвижване, комбиниращо 2-цилиндров 0.8-литров TDI мотор с 48кс. и електродвигател с 27кс. Хибридната система разчита на 7-степенна DSG трансмисия с два съединителя и разположени в предната част литиево-йонни батерии, които могат да се зареждат директно от електрическата мрежа.

Хибридният XL1 може да измине до 50км. изцяло на електричество, а при напълно заредени батерии и резервоар (10л.), пробегът е 500км. Автомобилът ускорява от 0 до 100км/ч. за около 13 секунди и развива максимална скорост от 160км.

Освен иновативното задвижване, голяма роля за икономичността на Volkswagen XL1 играе и прецизираната му аеродинамика, като коефициентът на челно съпротивление е едва 0.189 - параметър, с който не може да се похвали никой друг серийно произвеждан автомобил! Хибридът е с дължина от 3800мм., 1660мм. широчина и 1150мм. височина, като общото му тегло е смъкнато до 795кг. благодарение на широко използваните в конструкцията въглеродни влакна и алуминий.

Най-икономичният автомобил на планетата ще се произвежда ръчно в завода на Volkswagen в Оснабрюк, Германия, като годишният му тираж няма да надхвърля 1000 бройки. От немския концерн все още не са обявили цените на XL1.

popup content