Европейска премиера за новата Toyota RAV4

В Женева японската компания Toyota представи четвъртото поколение на своя популярен кросоувър RAV4. Автомобилът, който видяхме за първи път на изложението в Лос Анджелис сега отбелязва своята премиера на Стария континент, като продажбите му трябва да стартират до началото на лятото.

Дизайнът на новия RAV4 е изпълнен според последните стилистични тенденции на Toyota, като разликите между европейската и американската версия не са съществени. Новост при четвъртото поколение е отварящата се вертикално задна врата. Кросоувърът е построен на изцяло нова олекотена платформ, като ключовите елементи са от високоякостна стомана. RAV4 е с дължина от 4569мм., широчина от 1844мм. и 1661мм. височина, като междуосието е 2659мм.

Новата Toyota RAV4 ще се предлага със задвижване на четирите колела или само на предните, като версиите с AWD ще разполагат със система за динамично разпределение на въртящия момент Dynamic Torque Control, който има режими Sport, Auto и Lock. Спортният режим, изостря реакцията на волана и газта и скъсява времето за смяна на предавките при автоматичната трансмисия. Той е подходящ при динамично шофиране като следи няколко параметъра и реагира превантивно, пренасяйки част от въртящия момент към задните колела, осигурявайки сигурност при преминаването на завои с висока скорост. Режимът Auto през повечето време задвижва предните колела, като при необходимост активира и задния мост. В режим Lock, предназначен за тежки терени, до 50% от въртящия момент може да бъде пратен към задните колела.

По отношение на интериора, новата Toyota RAV4 е изцяло променена спрямо предишното поколение. Таблото разполага с амбиентно осветление и 6.1-инчов сензорен дисплей, като някой детайли са облечени в кожа. За сигурността се грижат осем въздушни възглавници, ABS и VSC системи. Към допълнителното оборудване спадат аудио система JBL с 11 високоговорителя, система Blind Spot Monitor със сензори следящи за автомобили в сляпата зона на страничните огледала, Rear Cross Traffic Alert предупреждаваща за препятствия в задната част на колата и други.

На европейския пазар RAV4 ще се предлага с два дизелови и един бензинов двигател. Дизелите са 2.0 и 2.2-литрови D-4D, като последния разполага с 150кс. На разположение ще бъдат 6-степенни ръчни и автоматични скоростни кутии.

Бензиновият двигател е с обем от 2.0 литра и генерира 158кс. Този агрегат се предлага с ръчна или CVT трансмисия, като задвижването може да бъде към предните или към четирите колела.

popup content