Официално: Mercedes-Benz представи новият S-Class

На официална церемония в Хамбург Mercedes-Benz представи новото поколение на своя флагман S-Class. Както може да се очаква от топ-модела на щутгартската компания, лимузината със заводски индекс W222 демонстрира множество технологични иновации. Новият S-Class има амбициозната задача да заеме нишата на спрения от производство Maybach, като за целта W222 ще се предлага в три версии с различна дължина на междуосието, както и във варианти Coupe и кабриолет.

Като външност новият S-Class е по-скоро еволюция на предишното поколение, но автомобилът носи типичните белези на новия дизайнерски език на марката, разпознаваем във всички актуални модели. При всички положения, W222 демонстрира много повече индивидуалност спрямо своя предшественик и "по-благородно излъчване", както заявява главният дизайнер на компанията Гордън Вагнер. Предната част на колата впечатлява с масивната си решетка обляна в хром и изразителните LED фарове. Въпреки това елегентният W222 изглежда доста по-дискретно от своя предшественик, като същевременно запазва динамичната линия характерна за една съвременна бизнес лимузина. Новият S-Class е връх по отношение на аеродинамиката, като коефициентът му на въздушно съпротивление е уникално нисък за класа - едва 0.24.

Новият S-Class е нараснал незначително като размери - купето е с 21мм. по-дълго и 29мм. по-широко от това на предишния модел. За сметка на това багажният обем е намалял с 30л., за което "вина" имат комфортните задни седалки с накланящи се назад облегалки. Пътниците обаче могат да се радват на по-голямо вътрешно пространство.

Както всяко ново поколение на S-Class и W222 въвежда нови стандарти по отношение на безопасност и комфорт. Лимузината предлага осветен предпазен колан, въздушна възглавница в коланите на пасажерите отзад, както и въздушна възглавница в самите задни седалки, която предотвратява плъзгането на тялото напред в случай на удар. Автомобилът демонстрира върхови качества и по отношение на обезшумяването, а вибрациите възникващи при движение са намалени до минимум.

Технологичните иновации в S-Class продължават със системата Magic Body Control (MBC), сканираща пътната настилка за несъвършенства и при наличието на такива автоматично наглася характеристиките на окачването. Така тя успява да намали до минимум поклащането на купето, което подобрява значително комфорта. За забавлението на пътниците пък се грижат вградените в таблото 12.3-инчови дисплеи. Срещу доплащане ще се предлага и Thermotronic климатик, който може да филтрира прах, спори и дори вируси от въздуха постъпващ в купето.

Благодарение на широко използваните съвременни материали в конструкцията, новият S-Class е съществено олекотен спрямо предишния модел, като същевременно издръжливостта на купето е увеличена с 50%.

  

W222 предлага типичното за Mercedes-Benz богато разнообразие от задвижващи агрегати и модификации. Базов модел е S350 BlueTec, който разполага с 3.0-литров дизелов V6 двигател с 258кс. и 620Нм. въртящ момент. Най-екологичната модификация пък ще бъде S300 Hybrid комбинираща 2.1-литров дизелов агрегат и електродвигател, като общата мощност на системата е 230кс. Този вариант на S-Class ще бъде още по-оптимизиран като аеродинамика с коефициент на съпротивление от 0.23. Другият хибрид в гамата на флагмана ще бъде S400 Hybrid, комбиниращ бензинов "шестак" и електромотор с обща мощност от 306кс. и 370Нм. Според Mercedes-Benz  до 2 години на пазара ще бъде представен и пълен Plug-in хибрид, който ще може да се зарежда директно от контакта!

Една от най-популярните модификации за S-Class - S500 ще разчита на 4.7-литров V8 агрегат с два турбокомпресора и мощност от 450кс., което е с 20кс. повече от предишния S500. Върховата модификация S600 ще разчита на оптимизирана версия на познатия от предишното поколение 5.5-литров V12 би-турбо агрегат, като мощността му ще нарасне до 530кс.

Съвсем скоро ще бъдат предствени и новите версии на екстремните модификации S63 AMG и S65 AMG, които ще се предлагат със задно или двойно задвижване и нови нива на мощност.

   

   

Видео

popup content