BMW показа новото X5

Немската компания BMW разпространи официални снимки и информация за новото поколение на кросоувъра X5. Третата генерация на популярния SUV ще отбележи своята световна премиера на автомобилното изложение във Франкфурт през септември, но баварците побързаха да подгреят феновете на марката с горещи изображения на возилото, изпреварвайки дори умелите авто-шпиони.

Както се очакваше, новото поколение на популярния SUV запазва общата линия и пропорциите на своя предшественик, като дизайнът може да бъде определен по-скоро като еволюционен. Въпреки това возилото носи всички черти на най-актуалната стилистична философия на марката, съчетавайки неподправена агресия и елегантност. В предната част блестят нови фарове, докосващи масивните бъбрековидни решетки и мощна броня, а задницата напомня донякъде на по-малкия събрат X4.

  

Новото BMW X5 е пораснало незначително като размери спрямо актуалния модел, като междуосието от 2933мм. остава непроменено. Возилото е построено на нова платформа, споделяща редица общи компоненти с лимузината 5-Series. Благодарение на това кросоувърът е олекнал със 150кг. в сравнение със сегашната генерация.

В интериора също не се наблюдават сериозни промени. На пръв поглед леко „пипнати“ са воланът, таблото и централната конзола с повдигащ се дисплей.

  

Първоначално новото X5 ще се предлага с два дизелови и един бензинов агрегат. Дизелите са 3.0-литров xDrive30d с 258кс. и творението на M Performance - M50d с три турбокомпресора и 381кс., ускоряващо от 0 до 100км/ч. за едва 5.3 секунди! Бензиновият мотор ще бъде V8 с обем от 4.4 литра и 450кс. Той ще задвижва модификацията xDrive50i.

На по-късен етап ще бъдат представени и модификациите X5 sDrive25d/xDrive25d, предлагащи съответно два варианта на задвижване – само задно или двойно и разчитащи на един и същ 2.0-литров дизелов агрегат с 245кс., както и версиите xDrive40d и xDrive35i. Очаква се и хибридна модификация на всъдехода комбинираща 3.0-литров би-турбо мотор и електродвигател. Общата мощност на системата ще бъде 340кс. и 450Нм.

Всички агрегати ще бъдат комбинирани с 8-степенна скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела xDrive, освен споменатия sDrive25d, който по всяка вероятност ще бъде базов модел.

  

Видео

popup content