Това е новата Toyota Corolla

Японската компания Toyota показа първите официални изображения на новото – 11-то поред поколение на своя седан Corolla. Автомобилът ще отбележи своята премиера тази вечер на специална церемония в Истанбул, Турция. Мястото избрано за дебют на европейската версия на модела никак не е случайно, защото автомобилът ще се сглобява именно в южната ни съседка. Трябва да отбележим, че вчера японците показаха и американската версия на Corolla, която се различава леко по отношение на дизайна и оборудването.

Американската версия на Toyota Corolla

Според Toyota, новата генерация на Corolla ще бъде по-лека, по-просторна и по-богато оборудвана от своя предшественик. Моделът е изграден на изцяло нова платформа, благодарение, на която теглото е намалено до 1300кг., като същевременно размерите на автомобила са нараснали. Междуосието е увеличено с близо 100мм., което добавя 75мм. повече пространство на задните места. Като цяло новата Corolla е по-дълга с 100мм. и по-широка с 16мм. от предишната генерация.

По отношение на дизайна, различията между европейската и американската версия на модела са основно в предната част, като и двете версии са повлияни до голяма степен от концепта Furia. В стилистиката на европейската модификация са вложени и нотки от хечбека Auris, особено в дизайна на арматурното табло и фаровете. Трябва да признаем обаче, че американската версия на новата Toyota Corolla изглежда доста по-агресивно от някак по-меката евро-модификация.

За сега от Toyota не дават подробности за двигателите и оборудването на европейската Corolla, но по всяка вероятност те ще бъдат идентични с тези вграждани в Auris, който е изграден на същата платформа. Що се отнася до американската версия, за сега са оповестени два бензинови задвижващи агрегата с обем от 1.8-литра и мощност от 132 и 140кс. На разположение в новата генерация на Corolla ще бъде и 7-степенна CVTi трансмисия.

popup content