Jaguar представи концепта Project 7

Броени дни преди официалното откриване на ежегодния Фестивал на скоростта в Гудуд, британската компания Jaguar разкри своята главна атракция за шоуто - базираният на роудстъра F-Type концепт Project 7. Спортният прототип е вдъхновен от състезателния D-Type от 50-те години, печелил „24-те часа на Льо Ман“ три поредни години – 1955, 1956 и 1957г. За радост на феновете в Гудуд, Jaguar Project 7 ще участва в класическото състезание за изкачване на хълма, управляван от Майк Крос – един от главните мениджъри на марката.

Концептуалният състезателен автомобил е дело на дизайнерският екип на Jaguar, начело с Иън Калъм и съчетава минало и настояще, напомняйки за легендарните години, в които британската компания бе по върховете в моторните спортове. “Project 7 е едноместен спортен автомобил на базата на F-Type, който е създаден с една цел – да се движи бързо. Неговият изчистен дизайн и мощен двигател представят спортния автомобил в най-чистата му форма“ – казва Калъм.

Превръщането на стандартния F-Type в безкомпромисна спортна машина, включва премахване на системата с мек покрив, орязване на предното стъкло, добавяне на заден обтекател в стила на D-Type, който играе и ролята на защитен ролбар. Аеродинамичните модификации включват още, нов преден сплитер, мощни странични прагове, масивен заден дифузьор и фиксирано задно крило. Всички допълнителни елементи, включително страничните огледала и предния капак са изработени от въглеродни влакна. Jaguar Project 7 стъпва на уникални 20-инчови ковани джанти.

Състезателната линия преминава и в интериора, където се смесват кожа и карбонови елементи. На мястото на пасажерската седалка е обособено място за състезателен шлем, а позицията на водача е снижена с 30мм.

Jaguar Project 7 се задвижва от познатия от F-Type S 5.0-литров компресорен V8, който обаче е оптимизиран до мощност от 542кс. и 680Нм. Това позволява на концепта ускорение от 0 до 100км/ч. за точно 4.1 секунди (стандартния F-Type S ускорява за 4.2 секунди), като максималната му скорост достига до 300км/ч. За съжаление автомобилът по всяка вероятност ще си остане единствена бройка, тъй като от Jaguar не предвиждат пускането му в серия.

popup content