Световна премиера на серийното BMW i3

По време на три официални церемониии проведени едновременно в Ню Йорк, Лондон и Пекин, немската компания BMW представи своя първи електрически автомобил – i3. Возилото следва концепцията и външността на представения преди 2 години във Франкфурт прототип и според баварците представлява „революционна стъпка напред към екологичната мобилност“.

Каросерията на BMW i3 е изградена основно от карбон и подсилена пластмаса, а шасито е алуминиево. Автомобилът, който привидно е двуврат всъщност разполага и със задни врати, отварящи се наобратно. Така достъпът до купето е максимално улеснен.

И тъй като i3 е „еко“, интериорът му е изграден основно от подлежащи на рециклиране материали като естествена кожа, дърво и вълна. В базовото оборудване на возилото присъстват климатик, 6.5-инчов дисплей управляващ системата iDrive, както и USB/Bluetooth/SIM Card връзка, а опциите включват навигация, климатроник, стъклен панорамен покрив и други глезотии.

BMW i3 се задвижва от електродвигател с мощност от 170кс. и 250Нм., окомплектован с литиево-йонна батерия с капацитет от 22кВч. Срещу доплащане може да се поръча и допълнителен 2-цилиндров 650-кубиков бензинов мотор, който действа като генератор, зареждащ батерията. Пробегът с едно зареждане достига между 130 и 160км., което според BMW е напълно достатъчно за един средностатистически шофьор. BMW i3 постига ускорение от 0 до 100км/ч. за 7.2 секунди, като максималната скорост е 150км/ч.

Стигаме и до цената на революционното баварско возило, която в Германия стартира от 34 950 евро.

popup content