Ferrari 458 Speciale е нещо наистина специално (Видео)

Италианската марка Ferrari предизвика фурор на изложението във Франкфурт представяйки хард-кор версия на суперкара 458 Italia. Оптимизираната във всяко едно отношение модификация е кръстена 458 Speciale, и както можем да се досетим от името, определено е нещо специално!

Макар и разработен на базата на 458 Italia, Speciale носи духа на бруталните пистови машини 430 Scuderia и 360 Challenge. Основните направления следвани от инженерите при създаването на автомобила са били две – повече мощност от 8-цилиндровия агрегат и максимално снижаване на теглото. Италианците определено са се справили по блестящ начин и с двете задачи, защото 4.5-литровият двигател на Speciale разполага с над 600кс., при тегло от едва 1289кг. Максималната мощност се развърта при 9000об/мин., а въртящият момент достига 593Нм. В такъв случай не е учудващо, че суперкарът ускорява от 0 до 100км/ч. за 3 секунди (3.4 за Italia) и „заковава“ обиколка на пистата Фиорано за 1:23.5 минути, което е със секунда и половина по-бързо от стандартното 458 Italia.

Промените правещи Ferrari 458 Speciale толкова специален не се изчерпват само с това. Машината е снабдена с новата система „Side Slip Angle Control”, която във всеки момент анализира ъгъла на приплъзване на колелата, сравнявайки данните с предварително зададени параметри, настройвайки мощността на двигателя спрямо тях. Така се постига оптимално сцепление и управляемост на автомобила.

Промените по външния вид са по скоро незначителни. Впечатление прави отсъствието на активната аеродинамика, а една от трите изпускателните тръби характерни за 458 Italia отсъства.

ВИДЕО:

popup content