Луксозен и практичен - новият Opel Zafira

На пазара вече е новият Opel Zafira Tourer, може би най-луксозният сред многофункционалните еднообемни ванове. Това е третата генерация на Zafira след първата през 1999 година и втората през 2005 година. Няколко месеца след официалната премиера на автомобила на салона във Франкфурт, новата Zafira Tourer е вече в България.

 

ДИЗАЙН

Дизайнът е луксозен и вдъхновяващ, даващ усещане за елегантност и простор присъщи на един изключителен автомобил. Чувството за динамика и движение, се подчертава от страничната линия, която се издига нагоре в задната част на автомобила, устремявайки формата напред.  Предницата се отличава с характерни светлини във формата на бумеранг и с характерната трапецовидна форма на радиаторната решетка.  Силно полегатото предно стъкло, изцяло променените предни колони, странични стъкла и прикрепени към вратите огледала, придават усещане за простор и значително подобряват видимостта на водача.

 

ИНТЕРИОР

Част от интериора е заимстван от Insignia, реализирани са и много елементи, познати от други модели на Opel, като Astra. Автомобилът разполага със среден ред от три, независими една от друга седалки, които благодарение на системата Flex, могат да се сгъват до равен под, като така обемът на багажника се увеличава до 1710 литра. Седалките могат и да се придвижват по дължина до 210 милиметра, всяка по отделно.  Любопитен момент е средната седалка на задния ред, която с лекота се превръща в комфортен подлакътник, ако отзад се возят само 2-ма души.  Багажникът е оборудван със система FlexFix, която позволява безпроблемното превозване на 4 велосипеда едновременно, без това да пречи на отварянето и достъпа до останалия багаж.

 

ДВИГАТЕЛИ

Автомобилът разполага с три версии на турбодизеловия 2.0 CDTI common-rail, с мощност 110, 130 и 165 к.с.  Бензиновият турбоагрегат 1.4 ECOTEC  е с мощност 120 и 140 к.с. Всички двигатели ще разполагат с технологията Start/Stop, с 5 или 6-степенна скоростна кутия.  Ще се предлагат също така и версии, които работят с метан и втечнен газ.

Междуосието в предната и задната част на автомобила, е значително увеличено, като с това се цели подобряване на комфорта, безопасността и динамичността на пътуването. Разстоянието между двете оси достига 2,760 мм, с 57 мм повече от досегашния модел. Следите са съответно 1,584 мм отпред (+ 96 мм) и 1,588 отзад (+ 78 мм). Използван е предния мост на Insignia с изолирана подрама и Макферсън елементи.  Задният мост е с по-лека и компактна конструкция, осигуряваща висока стабилност при движение и повишени нива на комфорт и шумоизолация.

Euro NCAP - Opel Zafira Tourer Crash test

Моделът е оборудван с шест ултразвукови сензори и радари, както и с две камери – предна и задна. На разположени също така са и множество други системи за безопасност, като система за разпознаване на пътните знаци, система за сигнализиране при настъпване на пътна лента или при наличието на обект при престрояване в съседна лента.  Zafira Tourer разполага с интелигентна система за предупреждение за опасност от удар (Forward Collision Alert), която сигнализира посредством звуков и светлинен сигнал, при наличие на опасност, а ако водачът не реагира на сигнализацията, автомобилът реагира автоматично, като намаля скоростта с цел да предотврати удара или да намали последствията от него. Чувствителността на всичките системи може да бъде контролирана от волана.  С помощта на системата за интелигентно управление на дължината на светлинния сноп (Intelligent Light Ranging, ILR), сензори измерват разстоянието до отсрещният автомобил или насрещния трафик и адаптира светлинния лъч, като това предлага максимална осветеност на пътя от предните фарове, без опасност от заслепяване на останалите участници в движението.

Цените на многофункционалния семеен ван стартират от 39 900 лв. до 53 900, в зависимост от степента на оборудване.

 

popup content