Audi A3

През 1996г. немската компания Audi предприема смел маркетингов ход, представяйки компактен хечбек, позициониран в една нетипична за компанията ниша. Моделът кръстен A3 е изграден на платформата на представения малко по-късно VW Golf IV и бързо печели почитатели със своя модерен външен вид и подчертано спортно излъчване. Макар и идентичен с четвъртата генерация на Golf, инголщадският хечбек носи престижът присъщ за творенията на четирите преплетени кръга, което разбира се пряко кореспондира и със значителните цени, които държи автомобилът, дори на вторичния пазар. Днес първото поколение на Audi A3 е все по-често срещана оферта на пазара за употребявани автомобили и е една от най-добрите алтернативи на своя "брат близнак" VW Golf.

Първото поколение на Audi A3, известно и като "8L" е представено през 1996г. във версия с 3 врати, като през 1999г. е представен и вариант с 5 врати. През 2000г. модела претърпява фейслифт (фарове, стопове, преден спойлер, нови цветове, нови странични огледала, решетка и др.),а от 2001г. серийно се вгражда ESP система. Първото поколение на Audi A3 се произвежда до 2003г., когато е представено второто поколение.

Audi A3 предлага доста богато разнообразие на агрегати, които макар и с еднакви кубатури предлагат голямо разнообразие на мощности. При бензиновите двигатели, базов е 1.6-литровия с мощност от 101кс., следва 1.8-литров мотор, който в атмосферния си вариант разполага с 125кс., а версиите с турбо (1.8T) предлагат мощност от 150 и 180кс., които разкриват сериозния спортен потенциал на малкото Audi A3.

Традиционно дизеловите модификации са едни от най-търсените, когато става въпрос за покупка. Те държат и по-високи цени спрямо бензиновите си събратя и това е разбираемо, защото става въпрос за легендарния 1.9-литров TDI дизелов двигател, който във всички свои варианти на мощност предлага едно от най-добрите съчетания между динамика и нисък разход на гориво. Най-слабия вариант на 1.9TDI разполага с мощност от 90кс., като от 1997г. се предлага и с 110кс. От 2000г. конете на дизеловия агрегат нарастват до 130кс., а от 2001г. 1.9TDI се предлага и във модификация с мощност от 101кс.
 

Автомобилът, който ви показваме е Audi A3 с 1.9TDI двигател с 90кс. Тази модификация е може би една от най-разпространените на пазара за употребявани автомобили, когато става въпрос за покупката на дизелово Audi.

Още при своето представяне, Audi A3 привлича публиката със своя елегантен външен вид, който и днес продължава да бъде също толкова актуален. Автомобилът притежава индивидуално излъчване и неприкрита спортна осанка, които го правят предпочитан избор дори пред неговия "близнак" VW Golf IV. Няма да се впускаме в разсъждения, кой от двата модела е по-красив, защото това е въпрос по-скоро на личен вкус. Факт е, че и двата модела могат да се похвалят с елегантна линия и функционалност, дори в 3-вратите версии.

По отношение на интериора, малкото A3 се представя като истинско Audi, демонстрирайки отлично качество на използваните материали и солидна сглобка. Все пак при покупка се насочвайте към екземпляри след първите две години на производство (след 1998г.), когато са отстранени повечето от дребните и дразнещи проблеми в салона на автомобила. Потропващи предни седалки, скърцащи декоративни панели и други подобни недостатъци са характерни за екземплярите произвеждани до 1998г. Все пак като качество на интериора, Audi A3 е с класи над Golf IV, като може би отстъпва в известна степен само по отношение на функционалността и ергономията. Иначе A3 може да се похвали с просторно купе, предлагащо пространство и добра видимост на водача и пътниците. Дори версията с 3 врати разполага с достатъчно пространство на задните места и задоволително багажно отделение, макар че ако сте семейни е добре да се замислите направо за варианта с 5-врати.

 

 

По отношение на двигателите Audi A3 определено има какво да покаже, предлагайки мотори с повече от задоволителна мощност или такива с изключително нисък разход на гориво. Дизеловите варианти пък предлагат перфектен баланс съчетаващ динамика и икономичност и това ги прави традиционно по-търсени в сравнение с бензиновите си събратя. Най-слабият вариант на 1.9TDI мотора, познат и като "1Z" разполага с 90кс. и максимален въртящ момент от 202Нм., достъпни при 1900об/мин. Този агрегат е доказано безпроблемен и сравнително най-евтин за поддръжка от всички дизели поставяни в A3. Разходът на гориво е от порядъка на 6.5л/100км. градско и 4.2 извън града като при това агрегатът разполага с достатъчна тяга (е не очаквайте спортни резултати). Другият много разпространен вариант на 1.9TDI двигателя е т.нар. AFN с мощност от 110кс. Той предлага може би най-доброто съотношение между безпроблемна поддръжка и динамика, като разходът му на гориво е от порядъка на 7.5-8л/100км. в града, като при извънградско каране може да падне и до 5.2-5.5л/100км. Този двигател разполага с турбина с променлива геометрия, която е препоръчително да се почиства от време на време, особено ако карате предимно градско. Процедурата излиза около 150лв. Слабо място се явява и съединителят, който се сменя заедно с маховика, като цената им може да надхвърли 1000лв. Като цяло 110кс. двигателя е много надежден. Добри са и модификациите с 101 и 130кс., като единствено първоначалното обслужване на втория е малко по-скъпо. За всички турбодизелови двигатели важи едно основно правило - качественото масло и неговата навременна смяна са от съществено значение за безпроблемната им работа. Именно тук се явява и най-голямото неизвестно при покупката на употребявано дизелово Audi A3 ( и дизелови автомобили като цяло), а именно предишния собственик и начина, по който е поддържан автомобила. Използването на некачествено масло обикновено води до неизправности в разпределителния вал, помпа-дюзите, които задвижва и турбокомпресора. Някой препоръчват на 25-30 000км. да се почиства пробката на маслопровода на турбината, за да се предотвратят повреди заради недостатъчно смазване. Общо взето повредите по турбото не са толкова разпространени, колкото често се твърди, а проблемите са свързани повече с датчици, дебитомер (слабо място на всички TDI мотори) и електронни дюзи. 1.9TDI дизелите са характерни и със своята леко неравномерна и шумна работа. С времето се разтропват клапаните на разпределителния вал. Преди покупка на дизелово Audi A3 ви препоръчваме да прочетете нашата статия за съвети при покупката на употребяван дизелов автомобил. Задължително закарайте избрания автомобил на компютърна диагностика!

Бензиновите двигатели вграждани в Audi A3 също са добър избор. Дори и базовия 1.6-литров агрегат с 101кс. предлага задоволителна динамика. Най-препоръчителен обаче е 1.8-литровия турбо мотор с мощност от 150 и 180кс. Той е доказано здрав и като единствен недостатък можем да споменем значителния му разход на гориво, който в града може да надхвърли и 13л/100км. За него качественото моторно масло и обслужването като цяло, също са от съществено значение. Понякога проблеми създава дебитомера. Преди покупка на Audi A3 с 1.8T двигател, можете да прочетете нашата статия за турбокомпресорите, където сме засегнали въпросите за тяхната поддръжка и повреди. Базовия 1.6i мотор, особено от първите години на производство често работи нестабилно на празен ход и дразни с недостатъчна отзивчивост при подаване на газ. По-препоръчителен е 1.8-литровия атмосферен агрегат с 125кс. Сравнително често се срещат течове на масло от семерингите на разпределителния вал.

Като окачване и пътно поведение, малкото Audi A3 е един от еталоните в своя клас. Автомобилът определено има спортна настройка, като на някой возията може да им се стори доста твърда, но за сметка на това A3 демонстрира много стабилна стойка на пътя и отлично управление. Окачването е идентично с това на VW Golf IV (не е алуминиево като при A4) и е доказано издръжливо дори по българските пътища. При оглед все пак обърнете внимание на състоянието на селеновите втулки на носачите и накрайниците на стабилизиращата щанга. Избягвайте автомобили със спортно окачване.

Audi A3 разполага с предно предаване, като се срещат и варианти със задвижване на четирите колела - quattro. Екземплярите с quattro са характерни с отличното си пътно поведение при всякакви условия. Системата е с Haldex-диференциал и през повечето време предава въртящ момент към предната ос, като при нужда (пробуксуване) може да предаде над 50% към задната ос. Това се извършва за части от секундата, незабележимо за водача. Снабдените с quattro система автомобили показват повишен с около 1 литър разход на гориво, особено в градски условия.

Като цяло Audi A3 е един изключително приятен автомобил със сравнително евтина поддръжка и без характерни слабости. Все пак към покупката му трябва да се подхожда внимателно, както и при всеки друг автомобил. Избягвайте прекалено тунингованите екземпляри и тези с чип тунинг (дизелите и 1.8T са много податливи). Независимо дали ще изберете дизелова или бензинова модификация е добре преди покупка да направите компютърна диагностика на автомобила.

Преди покупка на употребяван автомобил прочетете и нашия раздел за съвети и техническа информация!
 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg
фото: Мирослав Трифонов

popup content