Mercedes-Benz SLK (R171)

По дефиниция роудстърът представлява открит двуместен автомобил със сгъваем покрив и странични стъкла без фиксирани рамки, доближаващ се до леките спортни коли. Роудстърът е автомобил, с който може не просто да се предвижите от точка А до точка Б, а да го направите по най-бързия и елегантен начин, извличайки максимум удоволствие от пътуването.

Когато споменем за роудстър, един от първите образи, които изникват в съзнанието ни определено са спортните кабриолети на Mercedes-Benz и по-точно модела SL. Мечта и блян на поколения, SL е флагман на щутгартската марка, който за съжаление си остава недостижим за по-голямата част от автомобилните ентусиасти. Нещата се променят през 90-те години, когато от Mercedes-Benz решават да създадат по-достъпен роудстър, следвайки успешната компановка на SL. Резултатът не закъснява и през 1996г. на бял свят се появява моделът SLK (R170), като буквата "К" в името означава "kurz" или "къс". Макар че може да служи като за пример за непрактичност, "късият SL" мигновено печели сърцата на феновете и се превръща в бестселър. Неговият основен коз, (освен трилъчата емблема) е твърдият сгъваем покрив - концепция, която в впоследствие е взаимствана от редица производители.

Успехът, който постига Mercedes SLK R170, води и до логичната поява на неговото второ поколени. Представената през 2004г. нова генерация на роудстъра с фирмен индекс R171 е изградена на базата на C-Class и се отличава с изключително динамичен дизайн, вдъхновен от представената през 2000г. в Детройт футуристична концепция Mercedes-Benz Vision SLA. През 2008г. модела претърпява фейслифт, който включва променена предна броня, добавяне на заден дифузьор, промени в интериора, огледала с LED индикатори и др. Mercedes-Benz SLK R171 се произвежда до 2011г., когато е заменен от новото поколение R172, което пък води до съществено понижаване на цените на употребяваните екземпляри от втората генерация. Нищо чудно тогава, че днес първокласният роудстър подходящ за всякакви атмосферни условия е все по-търсен на пазара за употребявани автомобили.

Двигателите, с които се оборудва Mercedes-Benz SLK R171 са 1.8-литров с компресор (SLK 200 KOMPRESSOR) с 163кс. (184кс. от 2008г.), 3.0-литров V6 (SLK 280) с 231кс. и 3.5-литров V6(SLK 350) с 272кс. Върховата модификация на SLK е дело на AMG и разполага с 5.5-литров V8 агрегат с 360кс. (SLK 55AMG)

Нашият тестов SLK е 200 KOMPRESSOR (R171) с 163кс. и 5-степенна автоматична скоростна кутия. Това е една от най-често срещаните модификации на вторичния пазар, а и една от най-препоръчваните, защото 4-цилиндровият компресорен агрегат има славата на вечен.

Макар, че първият SLK вдига значително летвата като качество на изпълнение и популярност, W171 успява да покрие нарасналите пазарни критерии и се доказва като надежден и изключително солидно изграден автомобил, по време, в което имиджа на концерна Mercedes-Benz е сериозно накърнен от проблеми с качеството.

Mercedes SLK R171 може да се похвали с изключително успешен дизайн, напомнящ донякъде на супеспорпортната машина Mercedes SLR McLaren със своя разточително дълъг капак и торпедо обгръщащо трилъчата емблема. За разлика от своя предшественик SLK R170, където се срещаха проблеми с козметична ръжда по някой елементи, R171 разполага с безупречна антикорозионна защита. Моделът се произвежда единствено в завода на Mercedes-Benz в Бремен и изненади с качеството на изработката са изключени. Наличието на ръжда говори недвусмислено не само за претърпяна авария, а и за начина, по който предишният собственик се е грижил за колата. Като цяло обаче в това отношение неприятностите са рядкост.

   

Макар да попада в по-ниска ценова категория от идейния си първообраз SL, SLK си остава доста скъп автомобил. Почти сигурно е, че e принадлежал на човек, който е имал възможностите да се грижи за него подобаващо. Когато избирате такъв автомобил, безупречно водената сервизна книжка (макар, че фалшификациите не са рядкост) е много важна, както и самия продавач.

Високото ниво на инженеринга и качествената изработка си личат ясно в салона на щутгартския роудстър. Типичното за марката сдържано оформление, добре премисленото използване на модерни технологични решения и изпипаните материали оставят твърде малко шанс за изнамиране на недостатъци, макар някой специалисти да твърдят, че качеството на материалите в салона все пак не отговаря на имиджа и цената на SLK.

   

По отношение на вътрешното пространство, SLK, неможе да се похвали с простор, но за сметка на това позицията на водача е перфектна и предразполага за динамично шофиране, а видимостта не е затруднена особено, дори и назад. Чувството е като в луксозна опаковка, като впечатление правят удобните седалки и ориентираните към водача уреди и функции. Не очаквайте чудеса и от обема на багажника, макар, че при вдигнат покрив пространството в него е задоволително.

Твърдият сгъваем покрив, с който разполага Mercedes-Benz R171 е едно от неговите най-големи предимства. Той прави автомобила напълно приложим независимо от сезона и условията на предвижване, а задвижващия му механизъм се слави като изключително надежден. Сгъването и разгъването е напълно автоматично, с копче разположено между седалките и се осъществява за 22 секунди - нещо, което трябва задължително да проверите преди покупка. Всякакво забавяне, "запъване" и чудене на системата говори за евентуален проблем, чието отстраняване може да струва много скъпо. Препоръчително е преди покупка да закарате автомобила на мивка и да го "облеете" с вода особено при връзката на тавана с рамката на предното стъкло, откъдето е най-вероятно да се появи теч. При оглед прегледайте състоянието на всички уплътнения.

  

Бензиновият 1.8-литров компресорен двигател с 163кс. е един от доказано здравите агрегати на Mercedes-Benz. Той се характеризира с балансирана работа и осигурява достатъчно тяга на SLK при среден разход на гориво от около 10л/100км. Разбира се и другите варианти за моторизация не са за пренебрегване но при тях повечето конски сили вървят правопропорционално с разхода на гориво.

Впечатлението при шофиране, което създава Mercedes SLK 200 KOMPRESSOR е отлично. Автомобилът е динамичен и изключително добре балансиран, а возията е твърда но не прекалено. Единственото, което дразни е леко мудния 5-степенен автоматик, затова комбинацията с 6-степенна ръчна скоростна кутия би била по-добра ако желаете да извлечете максимума от автомобила. По отношение на окачването на SLK оплаквания има единствено от лагерите на кормилната уредба.

  

При сериозните цени, които демонстрира като нов, SLK R171 бе недостижим за по-голямата част от автомобилистите. Днес той е по-джоба на много повече купувачи, но не трябва да се забравя, че Mercedes-Benz SLK принадлежи към онзи кръг от бутикови автомобили, при които разходите въобще не се изчерпват с първоначалната цена на придобиване.

Преди покупка на употребяван автомобил прочетете нашия раздел за съвети и техническа информация!

   

   
Теодор Трифонов, Autoreview.bg
фото: Мирослав Трифонов

popup content